четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Real estate: investicije ili grobnice?

Ulaganje u nepokretnosti bio je svetski trend i taj balon je eksplodirao 2008. Lokalna tranzicija kretala se istom logikom dok je u real estate pretvarala propale industrije i industrijsko-poljoprivredno zemljište.

Piše: Nikola Samardžić

27. januar 2018. 17:48

Real estate: investicije ili grobnice?

Foto: Medija centar

Niske kamatne stope ali i odsustvo vladavine prava, nered u javnim politikama, nesigurnost ulaganja u okruženju partijske države, usmeravaju jeftin novac (jeftini su i životi) u mrtve investicije sa sporim, sve neizvesnijim obrtom kapitala. Novi real estate rast samo potvrđuje da je Srbija izolovano, plitko tržište, spoljna, naročito susedska politika sve konfliktnija, kriminal razuzdan, astrolozi, huligani i mantijaši gurui i lideri.

Ulaganje u beogradski real estate biće isplativo samo uz strukturne reforme i evropske integracije. Nakon sto dana vlade, isteklih sredinom oktobra 2017, nije izmenjeno stotinu propisa koji iziskuju korišćenje papirnog dokumenta, i nisu dotaknuta javna preduzeća koja su sistemski problem beogradske ekonomije i svakodnevice. Real estate vrednost Beograda, koja je najširi društveni interes, suočava se s regionalnom vizijom po modelu razorene Ukrajine dok je prizivaju mediji pod kontrolom vlasti, u beskonačnom orgijanju psihotičara kojima dominiraju saradnici službi i klanova pohapšeni u Sablji 2003. Ako će takvi ludaci da preuzmu Beograd i Srbiju, a ovladali su javnim prostorom, dilema izbora nije Kurta-Murta nego suština vladajuće i opozicionih politika i njihovog odnosa prema regionalnoj i evropskoj perspektivi.(DANAS)