недеља, 16 јуна, 2024
vesti online

VELT: Berlin se sprema za „balkanski scenario“

BERLIN – Nemačka vlada se, povodom rastućeg broja izbeglica, priprema na scenario da balkanske zemlje zatvore svoje granice, prenosi nemačka štampa saznanje nedeljnog izdanja „Velta”.

Berlin (Foto: Pixabay)

Taj list je, kao izvor informacije, naveo jedan poverljivi dokument Zajedničkog analitičkog i strategijskog centra ilegalnih migracija (Gasim).

Gasim se nalazi u Potsdamu i u njegovom radu uzimaju učešće i Savezna obaveštajna služba, Služba za zaštitu ustava, Savezna policija, Savezno ministarstvo inostranih poslova, Savezna služba za izbeglice i migracije i drugi, podsećaju mediji.

Ako Evropska unija ne bude intervenisala, mogla bi jedna „slepa ulica” na balkanskoj ruti da izazove „paniku i haos kod migranata i institucija”, prenosi „Velt” i piše da bezbednosne službe upozoravaju da izbeglice sve brže i brže prolaze preko Balkana ka srednoj Evropi i da, takođe, i sve više ljudi kreće ka Evropi.

U dokumentu se upozorava i na opasnost daljeg pogoršanja humanitarne situacije i ocenjuje da bi „sprečavanje svakog prelaska granica”, prema stavu bezbednosnih službi, bilo „realistično samo za visoki personalni i tehnički angažman“. (Pravda)