субота, 27 априла, 2024
vesti online

Турци, уз огромне губитке, решени да опколе Ал Баб!

Након великог броја безуспешних напада на Ал Баб, турски стратези решили су да промене тактику и покушају да опколе чврсто утврђени град.

Борбе за Ал Баб (Илустрација: Правда)

Турска армија и њени савезници из такозване „Слободне сиријске армије“ (ССА) покренули су нову офанзиву у околини Ал Баба, нападајући села са источне стране утврђеног града.

Турци су раном зором кренули у нова освајања и нападнути су положаји Исламске државе у местима Ум Адасех, Кабр Макри и Ал Сагланије источно од Ал Баба, али и градић Кабасин на североистоку.

Пре јуриша турско-побуњеничких снага, Ердоганова авијација је током јучерашњег дана и протекле ноћи непрестано засипала положаје ИД-а у овом подручју, верујући да ће ослабити одбрану терориста и тиме олакшати упад својих снага. Ипак, према извештајима локалних медија и активиста, овај план се испоставио као потпуни промашај.

Терористи Исламске државе не само да су са лакоћом одбили прве нападе Ердоганових снага, већ су им нанеле и тешке губитке, а извештачи са терена су забележили да су се турски редови после пар сати борбе подпуно распали и да је уследило опште расуло и бежанија са фронта. И овај пут, Турски војници за собом су оставили добар део ратне механизације са којом су пошли у напад.

Исламса држава се, по обичају, одмах похвалили бројним снимцима борби и ратног плена:(Pravda)