недеља, 12 маја, 2024
vesti online

У Србији се произведе милијарду и по лименки

Већина држава чланица ЕУ данас сакупља и рециклира од 60 до 70 одсто амбалажног отпада. Србија је од 2010. године, када је та обавеза уведена, достигла 44 одсто
Аутор: Ивана Албуновићнедеља, 08.01.2017. у 10:01

(Фото лична архива)

Компанија „Бол пекиџинг”, којa је пре 12 година отворила фабрику у Београду, као једну од првих иностраних гринфилд инвестиција, куповином британског „Рексама” (Rexam) постала је највећи светски произвођач лименки.

„То ће нам омогућити да повећаним капацитетима и бољим позиционирањем снабдевамо лименкама купце широм света. Испоручиваћемо око сто милијарди лименки годишње”, каже за „Политику” Ненад Ђурђевић, генерални комерцијални директор „Бол пекиџинга Европа Београд”.

– Процене су да је „Бол Србија” у 2016. остварила продају од око 1,5 милијарди лименки. То је рекорд од почетка пословања 2005. године.

Асоцијација европских произвођача лименки објавила је да је европско тржиште прошле године порасло два одсто. Напуњено је 64 милијарде лименки. Какви су показатељи за источну Европу и Србију?

Из Београда извозимо лименке у 22 земље Европе, Азије и Африке, али примарно тржиште српског огранка „Бола” јесу земље централне и источне Европе: Чешка, Словачка, Мађарска, Румунија, Бугарска, земље бивше Југославије и Албанија. Ово тржиште већ пету годину заредом има узастопни раст, прошле године 5,5 одсто, на укупно 3,3 милијарде лименки. То је утицај све већe популарности енергетских напитака, али и тога што на тржишту имамо нове облике и величину лименки (од 400 мл и 330 мл „слик”) које се производе и у београдској фабрици.  ….. (Politika)