субота, 27 априла, 2024
vesti online

Zatvoreni pogoni Zastave INPRO

Zaposleni u proizvodnji priključnih vozila i metalne galanterije u Zastavi INPRO, među kojima i invalidi rada koji su protestovali tri meseca, naišli su danas ujutro na zavarenu fabričku kapiju i zakatančene ulaze u proizvodni pogon.

3

Piše: Z. Radovanović

Kragujevac 05. januar 2017. 19:11

Zatvoreni pogoni Zastave INPRO

Kad su, nekako, uspeli da se probiju i uđu u fabriku, u njoj su zatekli proizvodnu halu sa isključenom vodom i strujom i bez grejanja, u kojoj je nemoguće da se organizuje bilo kakav radni proces. Na poziv radnika i Sindikata INPRO-a, u tu fabriku je zatim došla policija koja je sačinila zapisnik o situaciji u preduzeću.

– Bili smo šokirani kad smo naišli na zavarenu kapiju, a još više kad smo videli da su nam u hali, kao i u magacinu u kojem su invalidi mesecima danonoćno protestovali, isključeni voda i struja. Bilo je, doduše, ranijih najava da će u naš proizvodni prostor da uđe francuski Trigano koji je letos kupio deo Zastave INPRO, ali ni poslovodstvo, ni Sindikat INPRO-a sve do sada nisu dobili nikakav zvaničan zahtev da se iselimo iz hale. Otuda smo sve do prekjuče normalno dolazili u fabriku. Uspeli smo da saznamo da je fabričku kapiju prekjuče po podne zavario jedan radnik Triganoa, i to kako sumnjamo na osnovu naloga direktora te fabrike Radmila Borića – rekao je našem listu predsednik štrajkačkog odbora u Zastavi INPRO Stevan Pušonja.

Međutim, direktor INPRO-a Milenko Betulić kaže za Danas da mu je Borić juče rekao da on „nema ništa sa time“.

Ovde valja pojasniti da je kompletna proizvodnja priključnih vozila koju u Kragujevcu, od letos, pored neprivatizovanog dela Zastave INPRO, organizuje i francuski Trigano, locirana u iznajmljenom pogonu Zastave oružje „Sivi dom“. U međuvremenu je Trigano sa Zastavom oružje potpisao novi ugovor o zakupu „Sivog doma“. U poslovodstvu i Sindikatu Zastave INPRO još uvek ne znaju, ni zvanično ni nezvanično, da li je tim ugovorom predviđeno da Francuzi preuzimaju i onaj poslovni prostor u kojem je nastavljena proizvodnja u INPRO-u.

Čelnici Sindikata „Nezavisnost“ u INPRO-u juče su kontaktirali poslovodstvo Zastave oružja, koje ih je obavestilo da oni „nisu upoznati sa time šta se trenutno dešava u Sivom domu.“

Aktuelna Vlada Srbije je, inače, svojevremeno usvojila zaključak, prema kojem je „Sivi dom“ dodeljen Zastavi INPRO, dok je država oružarima na ime kompenzacije trebalo da isplati odgovarajuću nadoknadu. Poslovodstvo Zastave oružja je planiralo da tim novcem izgradi jedan novi pogon. Nevolja je, međutim, što taj zaključak Vlade nikada nije realizovan, te zaposleni u Zastavi INPRO ne znaju da li su i definitivno ostali bez proizvodnog prostora, a time i bez radnih mesta.

– (Danas)