четвртак, 16 маја, 2024
vesti online

TOPLANE ODBRUSILE GRAĐANIMA: Narod je kriv i neka se smrzava

BEOGRAD – Građani su sami krivi što u većini gradova u Srbiji ne mogu da plaćaju daljinsko grejanje prema utrošku, odgovaraju iz Udruženja toplana Srbije na učestale pritužbe korisnika nezadovoljnih što ih toplane primoravaju da stanove greju i kad su prazni, dok ne mogu da se dogreju kad im je hladno.

– Toplane su uradile sve što je do njih, ali stanari nisu u stanju da odluče na koji će način plaćati. U 70 odsto zgrada u Srbiji ne postoji skupština stanara koja treba da odluči na koji će se način plaćati grejanje u zgradi. Toplanino je samo da meri energiju u podstanici, a stanari odlučuju kako će da dele troškove – ističe za Kurir Miodrag Lečić, predsednik Udruženja toplana.

Osim na građane, deo odgovornosti za probleme korisnika centralnog grejanja Lečić prebacuje i na lokalne samouprave, koje, kao tvrdi, odlučuju o svemu.

– Zakon jasno kaže da do 15. oktobra osnivač mora da donese odluku o tarifnom sistemu, odnosno o ceni grejanja. Lokalne samouprave su, takođe, nadležne i za to kada će i pod kojim uslovima početi grejna sezona – kategoričan je Lečić u pokušaju da odgovornost za odbijanje toplana da snize cenu grejanja, uprkos padu cena gasa za 23 odsto od juna, svali na gradske uprave.

Samo mere energiju u podstanici... Jedino zaduženje ToplaneSamo mere energiju u podstanici… Jedino zaduženje Toplane

Slično objašnjenje nude i iz „Beogradskih elektrana“, odakle tvrde da su pre više godina omogućili svim skupštinama stanara da pređu na sistem naplate prema utrošenoj energiji, što je više od 17.000 vlasnika stanova i uradilo.
– Svaki objekat koji se prijavio, odnosno vlasnici zgrade, prešli su na sistem naplate prema potrošnji. Ne mogu „Beogradske elektrane“ da nateraju vlasnike zgrada da se prijave i da pređu na taj sistem – tvrde u toj kompaniji i dodaju da je početak i kraj grejne sezone definisan Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom u Gradu Beogradu koju je donela Skupština grada.
– Kada osnivač promeni Odluku, „Beogradske elektrane“ će je svakako poštovati, pa i to kad počinje i kad se završava grejna sezona – tvrde u toj toplani. (Kurir)