Netanjahu rekao da Iran predstavlja ozbiljnu opasnost za ceo svet, a ne samo za Izrael; Govor izazvao kontroverze, ali to nije bila namera premijera.

Govor premijera u Kongresu prekidan je glasnim aplauzima, a sala je bila prepuna. “Ovo je loš dogovor,” rekao je Netanjahu,”ako dođe do njega biće to krah sistema kontrole naoružavanja u svetu.”

“Sporazum će omogućiti Iranu da razvije nuklearno oružje. Najozbiljnija pretnja sa kojom se suočava savremeni svet je spoj militantnog islama i nuklearnog oružja. Poraziti Islamsku državu, a omogućiti Iranu da razvije nuklearno oružje je apsurd,” rekao je Netanjahu.

Netanjahu se pozvao na praznik Purim tvrdeći da postoji sličnost sa današnjom situacijom: “Suočeni smo sa još jednim pokušajem persijskih vođa da nas unište!”

“Vreme kada je jevrejski narod bio nemoćan da uzvrati onima koji su pokušavali da ga unište zauvek je završeno! Mi danas imamo Izrael, našu vekovnu postojbinu, hrabru vojsku i odlučnost da se branimo. Čak i ako Izrael ostane sam na svetu – on će opstati! Ipak, uveren sam da nismo sami i da Amerika stoji uz nas. Bog blagoslovio Sjedinjene Američke Države i Izrael!” rekao je premijer na kraju svog istorijskog obraćanja Kongresu.

(Ynet/Israel News) (isra-news)