недеља, 5 маја, 2024
vesti online

Мадрид нуди више новца Каталонији

Шпанске власти обећавају Каталонцима већу фискалну аутономију ако не буду гласали о отцепљењу
Аутор: Јелена Стевановићчетвртак, 21.09.2017. у 22:00

Још неизвесна судбина референдума: протест у центру Барселоне (Фото АП-Бета)

„Гласаћемо да бисмо били слободни!”, „Окупационе снаге – напоље!”, узвикивали су јуче демонстранти на улицама Барселоне, пркосећи прекјучерашњој одлуци шпанске владе да заплени гласачке листиће и похапси каталонске званичнике задужене за организацију референдума о отцепљењу.

Више хиљада људи тражило је ослобађање 14 затворених функционера и наставак припрема за плебисцит, који је аутономна влада заказала за 1. октобар, јавила је барселонска „Вангардија”. Односи између краљевине и њене најбогатије провинције нагло су погоршани кад је централна влада наложила жандармерији да упадне у зграде покрајинских институција, конфискује изборни материјал и похапси организаторе.

То је „дефакто укидање (наше) аутономије и увођење ванредног стања”, оценио је председник каталонске владе Карлес Пуђдемонт, оптужујући Мадрид да је постао „срамота за демократију”. Градоначелница Барселоне Ада Колау изјавила је да је рација „демократски скандал” и да ће Каталонија одбранити своје установе. Ипак, тамошња влада јуче је морала да призна да је последњи поступак Мадрида довео у питање октобарско гласање (Politika=