петак, 14 јуна, 2024
vesti online

SLOVENAČKI EKSPERT: Šengenski sistem se raspada!

LjUBLjANA – Zbog izbegličkih talasa koji „zapljuskuju“ Evropu šengenski sistem je u raspadu, tvrdi slovenački stručnjak za geopolitiku i pitanja migracija Klemen Grošelj i upozorava da Evropska unija u vreme kada su nastali njeni glavni dokumenti nije predviđala ovoliki priliv migranata i izbeglica, pa će o tome morati sa zauzme realan stav i prilagodi se situaciji.

Klemen Grošelj (foto: Vimeo printskrin)

Bivši državni sekretar u Ministarstvu odbrane je u razgovoru za Slovenačku televiziju podsetio da je Šengen stvoren u dobra vremena privrednog rasta i širenja EU, kada je proces integracije bio na vrhuncu, ali da tada niko nije računao na loša vremena koja donose bezbednosne, ekonomske i socijalne izazove.

Grošelj je dodao da se u vreme stvaranja šengenskog prostora računalo sa desetak hiljada azilanata u Evropi godišnje, dok je sada ona izložena pravom talasu izbeglica i migranata s Bliskog istoka i iz Afrike.

„Države članice EU sada opet počinju da štite svoje granice zbog priliva migranata, ali to ograničava i protok robe i usluga. To je raspad sistema i na određeni se način vraćamo u prošlost“, upozorio je stručnjak, uz ocenu da će priliv migranata, uprkos proklamovanom pravu na azil i zaštitu osnovnih ljudskih prava i evropskih vrednosti, trebati da bude ograničen.

Grošelj smatra da za čitavu EU treba naći zajedničko rešenje, iako upozorava da je zaštita granica jedan od najvažnijih atributa svake suverene države.

Takođe, prenosi portal index.hr, misli da će deo tih atributa trebati da se prenese na zajednicu, pri čemu će veću ulogu imati velike države poput Francuske i Nemačke.

„Evropska unija s vremenom će sama početi da preuzima državne atribute, što će biti bolno za male države koje nisu tako važan međunarodni subjekat“, ističe Grošelj i smatra da je to neizbežno i u sadašnjoj situaciji s izbegličkim talasima. (Pravda)