субота, 4 маја, 2024
vesti online

SOROŠ: Islamisti su otkrili Ahilovu petu Evrope – strah od smrti, dok Putin vraća Rusiju u supersile

Nemci su se za vreme Merkelove pretvorili u pravog evropskog hegemona, ali do sada ih taj status ništa nije koštao, bez obzira na to koliko su neki Nemci proklinjali kredite namenjene Grčkoj. Savršeno je očigledno da su Nemci izvukli najveću ekonomsku korist od stvaranja monetarne unije. Međutim, da li će Nemačka preuzeti na sebe odgovornost, koju je preuzela Amerika 1945. godine? Na ovo pitanje moraju odgovoriti isključivo Nemci..

Mađarski premijer Viktor Orban se ne slaže sa vodećom ulogom Merkelove u Evropi, uz to nastoji i da podrije principe na kojima se zasniva Evropa. To se može uporediti sa makazama: ruski predsednik Vladimir Putin napada EU spolja, a Orban iznutra, poručuje Džordž Soroš u intervjuu za nemački Wirtschaftswoche.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

 

* Reći da je on „kontroverzna figura“ – znači, ne reći ništa novo. Nijedan drugi investitor na svetu ne izaziva kod ljudi tako kontradiktorna osećanja, kao čovek koji je rođen u Mađarskoj i koji se obogatio u Americi – Džordž Soroš. Između ostalog, on je poznat kao čovek, koji je za jedan dan zaradio milijardu dolara na špekulacijama protiv britanske funte.

Jedno je sigurno: Evropa mu ne da mira. Soroš je preživeo holokaust a kasnije je pobegao od komunista. Angelu Merkel je kritikovao zato što je, po njegovom mišljenju, svojom preteranom strogošću tokom krize u evrozoni rizikovala uništavanje EU. Ali njena politika gostoprimstva prema izbeglicama ga je jednostavno zadivila. „Da li je to ona ista kancelarka“? – samo na početku se pitao Soroš.

Wirtschaftswoche: Gospodine Soroš, časopis Time je nedavno izabrao Angelu Merkel za ličnost godine, uz to ju je nazvao „kancelarom slobodnog sveta“. Da li joj je time ukazano previše časti?

Soroš: Naravno da nije. Ja i dalje smatram da je njena ekonomska politika u Evropi fundamentalno pogrešna. Ali, ona je za mene već odavno neprikosnoveni lider u Evropi i samim tim lider slobodnog sveta – naročito otad se zbog ukrajinskog konflikta snažno usprotivila ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Pre toga sam je smatrao sposobnim političarem koji obraća previše pažnje na rezultate anketa. Ali, po pitanju odnosa sa Rusijom javno mnjenje joj je odjednom postalo potpuno nebitno. Da, i nakon početka migrantske krize, Merkelova je brzo shvatila, da ona može uništiti EU – prvo slobodne granice u Šengenskoj zoni, a zatim i slobodno unutrašnje tržište.

Ranije su Merkelovu smatrali opreznom, a sada je odjednom postala beskrajno odlučna. Mnoge Nemce ta činjenica nervira.

– Lično, veoma cenim tu njenu odlučnost – možda zato što me ona podseća na mene iz vremena kada sam bio investitor. Naravno, sada postoji mnogo razloga za zabrinutost. Sve dok god se EU bori sa krizom, ona će je samo očvrsnuti i napraviti još jačom. Ali, problem je što se ona sada susreće ne sa jednom, već sa pet ili čak šest kriza istovremeno.

Hajde da nabrojimo: grčka kriza, kriza evra, kriza u odnosima sa Rusijom, kriza u Ukrajini, mogućnost „Breksita“ (izlazak Velike Britanije iz EU), migraciona kriza. Šta nije nabrojano?

– Treba dodati i sirijski konflikt koji je i doveo do migrantske krize. Osim toga, ozbiljno se zaoštrila debata o migracionoj politici nakon terorističkih napada u Parizu. A da li će se pojaviti još jedna kriza, zavisi od Nemaca.

Na šta konkretno mislite?

– Ako je neko u stanju da spreči raspad Evrope, onda su to samo Nemci. Za vreme Merkelove oni su se pretvorili u pravog evropskog hegemona, ali do sada ih taj status ništa nije koštao, bez obzira na to koliko su neki Nemci proklinjali kredite namenjene Grčkoj. Savršeno je očigledno da su Nemci izvukli najveću ekonomsku korist od stvaranja monetarne unije. Međutim, hegemoni bi trebalo da brinu ne samo o svojim interesima, već i o interesima onih koji im veruju. Međutim, da li će Nemačka preuzeti na sebe tu odgovornost, koju je preuzela. (Kurir)