субота, 4 маја, 2024
vesti online

Kraj poluvekovne izolacije Kube: Obama večeras u Havani

Beograd – Trideset i pet šefova država i vlada Severne i Južne Amerike – među njima i predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama – okupiće se sutra u Havani na samitu koji će označiti kraj diplomatske izolacije Kube na zapadnoj hemisferi duge više od pola veka. Bela kuća je saopštila da će u Havani biti „mnogo prilika“ za odvojene susrete Obame i predsednika Kube Raula Kastra, mada zvaničan sastanak nije planiran, prenosi Vašington post.

Džimi Karter je jedini predsednik SAD koji je posetio Kubu posle revolucije iz 1959. Karter je to učinio kao uveliko bivši šef države maja 2002. kada je na karipskom ostrvu boravio u „poseti dobre volje“.
Iako su predstavnici američke administracije rekli da nije izgledno da se uoči samita završe pregovori SAD i Kube o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa, postoje snažne naznake da će jedan od glavnih problema u odnosima dve zemlje biti rešen, piše američki list. Naime, Stejt department je „na granici“ da Kubu skine sa liste država sponzora terorizma, što je Obama naredio pošto je sa Kastrom najavio odmrzavanje odnosa decembra 2014. Skidanje Kube sa ove liste uslov je Havane za ponovno otvaranje ambasada.
Obama je u utorak rekao da će čim Stejt department donese odgovarajuću „preporuku“, on u skladu s njom i postupiti.
Za Kastra prisustvo na samitu dveju Amerika je simboličan povratak u institucije zapadne hemisfere uz zaobilaženje pitanja članstva Kube u Organizaciji američkih država (OAD) koju Havana i dalje smatra instrumentom spoljne politike SAD, navodi dnevnik. OAD, koji je Kubu izbrisao iz članstva 1962, pozvao ju je ponovo da se učlani. Odgovor Kastra glasi – „nikad“.
Obama je juče otputovao u Panamu na samit 15 karipskih država, a u Havanu stiže večeras. „Samit hemisfere“, koji se održava na svake tri godine, treći je otkako je Obama predsednik, a ovaj u Havani biće prvi koji neće biti zasenjen protivljenjem Latinske Amerike zahtevu SAD da Kuba bude isključena. Samiti održani 2009. u Trinidadu i Tobagu i 2012. u Kolumbiji završeni su bez zajedničkih deklaracija zbog neslaganja u vezi s Kubom.
Bendžamin Rouds, zamenik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost, priznaje da takva politika SAD nije bila konstruktivna. Štaviše, on navodi da je ona predstavljala neuspeh američke spoljne politike. Vašington post zaključuje da će poseta Havani za Obamu biti dobrodošao predah usled sukobljavanja sa republikancima oko politika prema Ukrajini i Bliskom istoku.
„Razrešavanje mreže sankcija koje su Sjedinjene Države nametnule Kubi trajaće godinama jer su mnoge od njih kodifikovane u zakone“, piše u svom uvodniku Njujork tajms, podsećajući na „neke rane obećavajuće konkretne korake“, pored diplomatskog zbližavanja dve zemlje: „Menadžeri Gugla, čije su platforme i usluge veoma tražene na Kubi, posetili su ostrvo sredinom marta, beležeći napredak ka cilju kompanije da tamo uspostavi svoje prisustvo“. List dodaje da je u međuvremenu kompanija Airbnb iz San Franciska, koja se bavi kratkoročnim izdavanjem nekretnina onlajn, objavila listu od 1.000 slobodnih stanova na Kubi.
„Taj debi na Kubi mogao bi da podstakne mali, ali rastući privatni sektor u zemlji u kojoj je tek nedavno ljudima dozvoljeno da se izdržavaju mimo državnog zaposlenja“, zaključuje američki dnevnik. (Danas)