субота, 27 априла, 2024
vesti online

NAROD DA ODLUČI: Mitropolija traži referendum o članstvu u NATO alijansi

CETINjE – Crna Gora odluku o pristupanju NATO-u trebalo bi da donese na slobodnom referendumu, poručila je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Mitropolit Amfilohije (Foto: JuTjub)

„Dužnost nam je i pastirska i građanska da, povodom insistiranja zvanične Crne Gore na članstvu u NATO paktu, saopštimo u ime Crkve koja je rodila Crnu Goru, da je neophodno da takvu sudbinsku odluku, kao što je bila ona odluka o nezavisnosti, donesu svi građani na slobodnom referendumu, a ne prosto interesna vladajuća garnitura“, navodi se u saopštenju Mitropolije.

Na Cetinju je održan Sabor sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske na kome su razmatrana brojna pitanja.

Ocenjeno je da je neshvatljiv uporni izostanak saradnje državne administracije sa SPC u pogledu donošenja Zakona o slobodi veroispovesti.

„U potpunosti stojimo iza svih aktivnosti koje je do sada preduzela Mitropolija i njen Pravni savjet u pogledu donošenja novog zakona, u saglasnosti sa modernim evropskim zakonodavstvom i iskonskim ljudskim pravima“, navodi se u saopštenju.

Na Saboru sveštenstva zatraženo je da se predstavnici Mitropolije i drugih pravoslavnih eparhija aktivno uključe u rad na izradi novog teksta Nacrta zakona o slobodi veroispovesti.

„Posebno ukazujemo da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava bukvalno stvara i izdržava neke pseudoverske organizacije u Crnoj Gori, koje bez te i takve političke i finansijske podrške ne bi postojale. Mislimo na pokušaj stvaranja takozvane državne verske zajednice pod nazivom CPC u Crnoj Gori“, navode u Mitropoliji.

Raspodela novca iz budžeta crkvama i verskim zajednicama, kako kažu u Mitropoliji, vrši se preko Ministarstva na diskriminatorski i pravno neutemeljen način.

Savremeno doba, smatraju u Mitropoliji, postavlja mnoge moralne i duhovne izazove i iskušenja pred sve ljude, ali da Crkva Božija ima metode i svevremena opštepoznata rešenja i odgovore na većinu tih pitanja.

„Osnovni izazov savremene ljudske zajednice tiče se svetinje braka i porodice. Ukratko, stav Crkve je: brak je zajednica muškarca i žene, a ljudska ličnost je nepovrediva od samog začeća. Čvrsto verujemo da je neophodno da ovi principi budu nepromenjivi deo i državnog zakonodavstva, čime bi se naročito zaštitila deca, koja možda nikad nisu bila ugroženija u svetskoj istoriji nego danas“, poručuju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posebno je naglasio da se u 2016. godini obilježava hiljadugodišnjica mučeničkog stradanja Svetog Jovana Vladimira.

„Pozivamo sve verne da molitvom i prilogom pomognu završetak gradnje Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, čije je osveštanje planirano za septembar ove godine uz učešće našeg i drugih pravoslavnih patrijaraha“, saopšteno je iz Mitropolije.

Sveštenstvo je na Saboru čestitalo mitropolitu Amfilohiju 30 godina arhijerske i 25 godina mitropolitske službe u Crnoj Gori. (Pravda)