четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

RADIKALAN ZAHTEV Kurc traži zatvaranje islamskih vrtića

Ministar spoljnih poslova i integracija Austrije Sebastijan Kurc smatra da je neophodno pod hitno zatvoriti mnoga islamska obdaništa.

Sebastijan Kurc

Sebastijan Kurc, Foto: Profimedia

Kurc, koji je takav zaključak doneo na osnovu studije koju je izradio profesor Ednan Aslan sa Instituta za islamske studije bečkog Univerziteta, rekao je da nije protiv privatnih, verskih obdaništa, bez obzira na veru, ali da je problematično to što postoji želja da se deca zaštite od većinskog društva.

Prema njegovim rečima, izolacija je pogrešan pristup, prenose bečki mediji.

Kurc je u vezi sa tim najavio strože kontrole, a ako bude potrebno i usvajanje strožeg zakona u čijem fokusu bi bilo podsticanje nemačkog jezika.

Profesor Aslan u analizi ističe da je među islamskim obdaništima usledilo utrkivanje ko će ponuditi što konzervativnije i religioznije okruženje, da se deca odgajaju u paralelnom svetu.

Mnogi roditelji, kako se navodi, žele da za njihovu decu bude stvoreno stoprocentno islamsko okruženje, a iza toga je želja da zaštite decu „od većinskog društva, od nemorala“.

On napominje da je to odgajanje dece u paralelnom svetu podržano novcem poreskih obveznika Austrije, pošto pokrajina Beč plaća brigu o deci u privatnim obdaništima.

Analiza pokazuje da se u tim obdaništima o deci brinu isključivo muslimanke, da su mnoge od njih prošle samo dvonedjeljni kurs, a da se plan rada ne razlikuje mnogo od onog u muslimanskim verskim školama.

Što se jezika tiče, kako je naveo Aslan, iako je austrijska država donela odluku o ciljanom podsticanju učenja nemačkog, u islamskim obdaništima nedostaje za to neophodno osoblje, jer mnogi pedagozi nemaju dovoljno znanja nemačkog, a ujedno postoje i neka obdaništa u kojima se uopšte i ne govori nemački.

„U tim obdaništima primenjuju se metode vaspitanja koje nisu u saglasnosti sa evropskim, jer odbijaju vrednosti u Austriji, način života, kao i ulogu žene“, naveo je Aslan. (Alo)