четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

KONAČNO Šalteri odlaze u istoriju

Prema Zakonu o opštem upravnom postupku, sva dokumenta o kojima se vodi službena evidencija više se neće tražiti na šalterima. Građani više neće morati da obilaze institucije kako bi prikupili neophodne papire, a takođe će biti oslobođeni plaćanja taksi.

Gužva na čekiranju turista

Gužva, Foto: Profimedia

Na primer, roditelji će pri upisu dece u obdanište sve podatke moći da unesu u internet aplikaciju i zahtev za prijem deteta jednim klikom proslede predškolskoj ustanovi. Prema važećim propisima, izdaci za roditelje iznose oko 2.500 dinara, dok će se primenom novih mera troškovi svesti na 854 dinara, što je poprilična ušteda.

Još jedan od slučajeva koji roditelje izlaže nemalom trošku jeste prijava ličnog imena deteta radi upisa u matične knjige rođenih, kao i prijava prebivališta. Na osnovu novih propisa, predviđa se da će troškovi za građane biti 585 dinara, dok trenutno iznose oko 3.400. Ovo znači da bi ušteda po osobi bila veća od 2.800 dinara, što je na godišnjem nivou, za sve roditelje u Srbiji, gotovo 190 miliona.

Svakako pozamašan novčani izdatak predstavlja procedura promene prezimena nakon udaje – oko 10.500 dinara. Kada novi zakon stupi na snagu, procenjuje se da će ušteda iznositi gotovo 3.500 dinara.

Novi zakon obavezuje državne ustanove da međusobno razmenjuju dokumenta, za razliku od dosadašnje prakse kada su građani svaki od pojedničanih papira morali zasebno da pribavljaju. (Alo)