субота, 11 маја, 2024
vesti online

Prijava protiv „Sava osiguranja“: Utajili u Srbiji 52 miliona dinara

ava osiguranje“, čiji je većinski vlasnik slovenačka kompanija „Pozavarovalnica SAVA“, utajilo je u Srbiji 52 miliona dinara poreza, saznaje „Blic“.

„Sava osiguranje“ u Srbiji ima tridesetak poslovnica

„Sava osiguranje“ u Srbiji ima tridesetak poslovnica

Poreska policija već je podnela krivične prijave nadležnom tužilaštvu protiv odgovornih u toj kompaniji. Oni se terete da su tokom 2012. i 2013. izbegavali plaćanja poreza na dobit pravnih lica tako što su sklapali lažne ugovore i na taj način oštetili budžet Srbije za skoro pola miliona evra!

– Kompanija je zaključivala fiktivne ugovore o zakupu poslovnog prostora. Reč je o ugovorima koji su „Sava osiguranju“ veštački uvećavali troškove, obarali dobit i smanjivali iznos poreza koji je trebalo da plate. Sve to se događalo u delu neživotnih osiguranja tokom dve godine – kaže dobro obavešteni izvor „Blica“ iz Vlade Srbije.

“Sava osiguranje”, koje u Srbiji ima tridesetak poslovnica, danas je u vlasništvu slovenačke grupe “Pozavarovalnica Sava”, koja poseduje osiguravajuće kuće u celom regionu.

Krivična prijava protiv odgovornih u kompaniji nastavak je akcije srpskih poreznika kojom je u prethodnih nekoliko meseci otkrivena utaja poreza od ukupno 64 miliona evra kod još tri domaće i strane osiguravajuće kuće, između ostalih i kod “Milenijum osiguranja” čiji je suvlasnik država Hrvatska.

„Sava“: Ne znamo za prijavu

 

U Poreskoj upravi juče nisu hteli ni da potvrde ni da demantuju informacije “Blica” jer, kako su nam rekli, po zakonu ne smeju da daju podatke o poreskim obveznicima. U “Sava osiguranju” kažu da redovno izmiruju poreske obaveze i da nemaju saznanja o podnošenju krivične ili bilo kakva prijave za utaju poreza. (Blic)