Irački premijer Hajder al-Abadi pozvao je sinoć na hitno povlačenje turske vojske iz severnog Iraka, naglasivši da nikakve strane snage nisu potrebne za borbu protiv Islamske države u njegovoj zemlji.

On je u televizijskom obraćanju naciji rekao da je Irak već pokušao da tu krizu reši „mirnim i diplomatskim putem“, preneo je AP.

„Dali smo susednoj Turskoj vremenski rok da povuče svoje trupe s tim da ne zatvara vrata dijalogu“, istakao je Abadi.

Turska je prošle godine rasporedila trupe na severu Iraka kako bi pomogla u obuci lokalnih kurdskih i sunitskih snaga, ali je pristizanje dodatnih turskih vojnika prošle nedelje izazvalo negodovanje u Bagdadu, podseća američka agencija.

Turska je nakon toga obustavila dalje raspoređivanje, ali odbija da povuče vojnike.

Abadi je juče zatražio od Saveta bezbednosti UN da „preuzme svoje odgovornosti“ i naloži povlačenje turske vojske.

„Ovo je otvoreno kršenje odredbi i načela Povelje UN i kršenje nepovredivosti iračke teritorije“, saopšteno je iz Abadijeve kancelarije.

Ambasador SAD u UN Samata Pauer, koja trenutno predsedava Savetu, rekla je sinoć da je irački ambasador dostavio pismo na arapskom jeziku, koje se trenutno prevodi.

„Sve je veća zabrinutost iračke vlade“, primetila je ona, istakavši da je „za bilo kakvo raspoređivanje trupa neophodan pristanak Vlade Iraka“.

I irački verski lideri upozorili su juče Tursku, te je tako veliki ajatoloah Ali al-Sistani rekao da Turska nije trebalo da šalje „trupe na teritoriju druge države pod izgovorom da podržava borbu protiv terorizma“ i pozvao iračku vladu da „zaštiti suverenitet Iraka“.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je juče da Turska ne planira da povlači svoje trupe te da će nastaviti sa procesom obuke „u dogovoru“ sa Irakom.

On je dodao da Islamska država i druge terorističke grupe „divljaju“ i da Bagdad nije kadar da zaštiti turske vojnike u Iraku.

„Da li, u trenutku kada se na na našu zemlju izvodi napad, treba da čekamo da nas centralna iračka vlada pozove? Takav luksuz nemamo“, istakao je Erdogan.

Ranije je turska vlada saopštila da su se načelnik turske obaveštajne službe Hakan Fidan i podsekretar Ministarstva spoljnh poslova feridun Sinirlioglu sastali sa iračkim zvaničnicima u Bagdadu te da su se dve strane dogovorile da rade na formiranju „novih mehanizama“ produbljivanja saradnje na polju bezbednosti. (Novosti)