четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

POZITIVNA IZJAVA PATRIJARHA O FRANJI IZAZVALA HAOS UROTILI SE Kačavenda, Pahomije i Filaret protiv Irineja zbog pape!

Vladike Nikanor, Justin, Pahomije, kao i umirovljeni Kačavenda i Filaret ne žele da gost iz Vatikana bude primljen u Srbiji, smatrajući da on najpre mora da se izjasni o Stepincu

BEOGRAD – Nekoliko vladika Srpske pravoslavne crkve (SPC) pobunilo se protiv patrijarha Irineja nakon što se on pozitivno izjasnio o mogućnosti da papa Franja poseti Srbiju, saznaje Kurir!

Naime, patrijarh je nedavno rekao da „ne vidi ništa loše u tome da papa poseti Srbiju“, što je u SPC, koja u Vatikan treba da uputi poziv za posetu, dovelo do protivljenja njegovom stavu. Iako je nesumnjivo da bi papina poseta bila značajna za Srbiju, pojedini crkveni velikodostojnici ne misle tako.

Urotili se protiv Irineja... Justin, Filaret, Pahomije, Kačavenda i Nikanor Urotili se protiv Irineja… Justin, Filaret, Pahomije, Kačavenda i Nikanor

– Grupa vladika koja važi za tvrdu struju u Crkvi, tome se oštro usprotivila. Tako je nastala vrsta pobune protiv patrijarha Irineja, koji je donošenje konačne odluke SPC o upućivanju poziva papi odložio do daljeg. Među onima koji se protive su vladika banatski Nikanor, vladika žički Justin, ali i vladika vranjski Pahomije. Protiv su i umirovljene vladike koje i dalje imaju uticaj unutar SPC, poput Kačavende i Filareta – priča izvor Kurira blizak SPC i dodaje da „pobunjenici“ smatraju da nije vreme da papa dođe jer, kako tvrde, građani Srbije ne bi na to gledali blagonaklono. Takođe, smatraju da bi on morao jasno da se odredi prema pitanju kanonizacije Stepinca, koji u NDH ništa nije učinio da zaštiti srpski narod, već je podržavao nacistički ustaški režim.

Nikola Knežević, predsednik Centra za istraživanje religije, kao osnovne razloge protivljenja dolaska pape vidi postojanje predrasuda unutar SPC. (Kurir)