среда, 17 априла, 2024
vesti online

Трамп: САД више неће толерисати непоштену трговину

Трамп: САД више неће толерисати непоштену трговину

субота, 02.06.2018. у 22:28

(Фото Бета/АП)

ВАШИНГТОН  Амерички председник Доналд Трамп бранио је данас своју агресивну трговинску политику, рекавши да САД морају бити поштено третиране и да више неће толерисати непоштен однос у трговини с другим земљама.

„САД морају коначно да буду третиране поштено у трговини. Ако ми некој земљи не наплатимо НИШТА за продају њихових производа, а они нама наплате 25, 50 или чак 100 одсто за продају наше робе, то је НЕПОШТЕНО и не може више бити толерисано. То није слободна или поштена трговина, то је глупа трговина”, навео је Трамп на Твитеру.

Трампова администрација саопштила је у четвртак да уводи таксе на увоз челика и алуминијума из Европске уније, Канаде и Мексика. Таксе на увоз челика биће 25 одсто, а на увоз алуминијума 10 одсто.

Председник САД је тиме изазвао гнев тих својих савезника, док већина других земаља плаћа таксе Вашингтону од марта.

Трамп је запретио таксама на 150 милијарди долара вредне кинеске производе како би казнио Пекинг за притиске на америчке компаније да открију своју технологију у замену за приступ кинеском тржишту. С друге стране, Кина је запретила да ће узвратити сопственим таксама, наводи Асошиејтед прес.

Од америчког Министарства трговине Трамп је затражио да размотри увођење такси на увоз аутомобила, камиона и ауто делова, наводећи као разлог да то представља претњу националној безбедности САД. (Бета),(POLITIKA)