петак, 14 јуна, 2024
vesti online

POJAVIO SE U SUDU: Mišković tvrdi da se ovako sudilo samo njemu i Draži

BEOGRAD – Vlasnik „Delta holdinga“ Miroslav Mišković došao je danas u Specijalni sud na suđenje, iako je sredinom novembra sud razdvojio postupak protiv njega zbog zdravstvenih problema i insistirao da se suđenje ponovo spoji, što je sud i učinio.

Miroslav Mišković (Foto: Jutjub)

Mišković, koji se tereti za oštećenje putarskih preduzeća, u sud je dobrovoljno došao uprkos savetima svojih lekara i advokata.

Miškovićev branilac Zdenko Tomanović nije došao na suđenje, pa je advokat Zara Tijanić Jevtović, koja ga menja, predložila sudu da ne spoji danas postupak protiv Miškovića dok se ne okončaju sve neophodne lekarske analize.

Tomanović je takođe, prema njenim rečima, predložio sudu i da iz istih razloga otkaže zakazane pretrese za decembar u odnosu na Miškovića.

Tijanić Jevtović  je ukazala da je Miroslav Mišković došao na suđenje jer je on tako želeo, uprkos savetima  lekara i advokata.

Sudija Maja Ilić ukazala je da su sud i tužialštvo razmotrili detaljno lekarsku dokumentaciju, iz koje se vidi da je Mišković odbio hospitalizaciju nakon pregleda u državnoj bolnici, kao i da u njoj lekar nije naveo da treba da bude na poštedi ili u mirovanju.

„Advokati pokušavaju da vas zaštite, ali s obzirom na lekarske nalaze mi smatramo da ste vi sposobni za suđenje“, rekla je sudija Ilić i upitala Miškovića kako se oseća.

„Kako može da se oseća čovek koji je sedam meseci proveo u pritvoru, a pre toga je bio izuzetno fizički sposoban. Posle toga, koliko sam vremena proveo u sudnici… Meni se sudi za nešto za nešto za šta nisam kriv i za delo kojeg nema, nijedan svedok me ne tereti…“, naveo je Mišković.

Mišković kaže da vidi da mora da bude osuđen iz izjava političara.

„Ovako se sudilo samo meni i Draži Mihajloviću“, rekao je Mišković pa se složio da mu se suđenje ponovo spoji sa ostalim optuženima i da se nastavi.

Nakon toga sud je spojio postupak i ponovo izveo dokaze koji su bili izvedeni na tri suđenja kojima Mišković zbog bolesti nije prisustvovao.

Suđenje Miškoviću bilo je razdvojeno od procesa protiv ostalih optuženih za oštećenje putarskih preduzeća i fabrike maziva iz Kruševca, jer je sredinom novembra bio hospitalizovan zbog kardio-vaskularnih problema.

U objedinjenom procesu, koji je počeo u februaru ove godine, sudi se Miškoviću, vlasniku Nibens korporacije Milu Đuraškoviću i ostalim optuženima za oštećenje putrarskih preduzeća i fabrike maziva iz Kruševca (FAM), koja je bila u vlasništvu Nibes-a.

Đurašković i ostali optuženi za oštećenje kruševačke fabrike maziva su mahom i na optužniciza oštećenje putarskih preduzeća zajedno sa Miškovićem i još tri optužena, pa im je suđenje spojeno u isti postupak koji vodi ga sudijaMaja Ilić.

Na optuženičkoj klupi sada su Milo Đurašković, Dejan Jeftić, Risto Ristić, Bora Jelić, Branislav Jovasović, Ljiljana Kostić, Srđan Filipović, Miroslav Mišković, Marko Mišković, Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Zdravko Rašo, Predrag Filipović, Živojin Petrović i Jadranka Badrić.

Na početku objedinjenog suđenja optuženi su ponovo negiralinavode optužnice.

Protiv Miškovića i Đuraškovića, kao i još osam optuženih, vodi se krivični postupak zbog optužbi da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Slučaj FAM pokrenut je pre postupka protiv Miškovića. Mišković, njegov sin Marko i Đurašković bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pašosi su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda. (Pravda)