POSLE tačno 70 godina od bratske tragike koju je donelo slovenačko krvavo proleće, u Kamničkoj Bistrici 13. juna ove godine biće održano opelo stradalim antikomunistima, među kojima su bili pripadnici kraljevske vojske u otadžbini, sveštenici, ali i brojni civili, mahom iz Crne Gore. U velikom zbegu koji se kretao od decembra 1944. do maja 1945. od Podgorice do Slovenije, u nameri da napuste zemlju i da se sastanu sa britanskim savezničkim snagama, bilo je po nekim procenama između 15.000 i 20.000 ljudi.

Veliki deo odstupnika, kako su najčešće zvali ove ljude,koje su partizani ubijali bez suđenja, dokazivanja bilo kakve krivice i bez prava na odbranu, streljan je pored puta u Kamničkoj Bistrici. Tu se nalaze dve velike masovne grobnice, koje su slovenački istražitelji otkrili u prvoj deceniji ovoga veka. Na mestu gde su Slovenci stavili krst u Bistrici, obeležavajući ovo, jedno od ukupno 600 stratišta širom „dežele“ iz proleća 1945. godine, biće sagrađena spomen-kapela stradalima od bratske ruke.

– Kapela, koju gradi moja familija uz pomoć našeg udruženja, koje već deceniju i po radi na tome da se obezbedi pravo na grob stradalima, među kojima je bilo i mnogo nevinih, biće završena do polovine maja. Urađen je projekat objekta koji odgovara ambijentu Kamniških Alpa, a ima i punu simboliku vere i duhovnosti našega naroda. U dogovoru sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom, utvrđen je i datum održavanja parastosa (služiće ga mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom) i osveštavanja kapele: biće to 13. juna, kaže za „Novosti“ Vlado Niklanović, predsednik Udruženja „Otkrićemo istinu – Dušan Niklanović“ iz Budve.

U ovoj nevladinoj organizaciji ističu da će se tog dana u Kamničkoj Bistrici, pored rodbine stradalih, naći i ljudi iz vlasti Slovenije. Da li će biti i predstavnika vlasti iz Crne Gore, kojima će takođe biti upućeni pozivi, ostaje da se vidi. (Novosti)