четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

JEMEN U PLAMENU Sva zla Bliskog istoka u jednoj maloj, siromašnoj zemlji

Rimljani su Jemen zvali Arabia Felix ili Srećna Arabija, zbog raskošnog planinskog predela koji su hranile kiše. Frenk Gardner, dopisnik Bi-Bi-Sija iz Saudijske Arabije, kaže da danas taj epitet zvuči tragično pogrešno.

Dejstvovanje saudijske avijacije na ciljeve u Jemenu

Ova zemlja je bila nasiromašnija na Bliskom istoku, sa nezaposlenošću u rastu i rezervama nafte i vode koje se smanjuju, poznata i kao sedište jednog od najopasnijih krila Al Kaide, da bi sada Jemen počeo da razjeda i rat.

 

Vazdušni napadi koje predvode Saudijci započeli su prošlog meseca na pobunjene Hutije koji su iz svog utočišta na krajnjem severu Jemena pre šest meseci počeli s osvajanjem grada po grada, proterujući sa vlasti predsednika Abd Rabo Mansu el Hadija kojeg priznaju UN.

 

krvlju umrljana majica posle bombardovanja sela Okaša pored Sane

Gardner navodi da je to alarmiralo Saudijce i druge države Zaliva koji sumnjaju da iza „blickriga“ koji su izveli Huti stoji Iran. On kaže da mu Saudijci stalno ponavljaju „kako bi inače siromašni pripadnici plemena dobili obuku, oružje i novac da zauzmu pola države“.

 

Huti su šiiti koji poštuju islamski pravac zejdizam i čine trećinu ukupne populacije Jemena. Saudijske vlasti su sumnjičave prema šiitima, pošto se veliki broj njih okreće Iranu za duhovno vođstvo. (Blic)