петак, 26 априла, 2024
vesti online

Nož u leđa iz EU

Dijalog u Briselu ubuduće ne vode Beograd i Priština već Srbija i Kosovo – glasi jedan od najspornijih zahteva Evropske unije.

Poziv na večeru: Federika Mogeriji sa Isom Mustafom i Aleksandrom Vučićem

Kako “Blic” saznaje u Briselu, to je jedna od ukupno 36 tačaka iz nacrta pregovaračke platforme za poglavlje 35 koje se odnosi na Kosovo, a koja najbolje opisuje zašto je premijer Aleksandar Vučić zahteve nazvao “jezivim”.
– Nacrt podrazumeva i da Srbija preda “Gazivode” Prištini i skloni svoju upravu. Zatim u većini tačaka se napušta statusna neutralnost u više pogleda, tako se na primer ukidaju administrativni prelazi i uspostavljaju se granični sa obeležjima, zastavama i rampama. Jedna od tačaka je i prestanak finansiranja i podrške srpskim strukturama. Ekspilicitno se zahteva prestanak finansiranja privremenih organa i opštinskih službenika u ukupno 29 opština u srpskom sistemu na KiM od strane Beograda, čime bi takozvane paralelne institucije i prestale da postoje – objašnjava naš izvor iz diplomatskih krugova.

Zanimljivo je da ovo finansiranje ranije nije dovođeno u pitanje, čak ni kada je u Briselu dogovarano formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO). Takođe, tada ni “Gazivode”, kojima upravlja “Elektroprivreda Srbije” i time kontroliše snabdevanje strujom i vodom Srba na severu KiM, nisu bile deo nijednog sporazuma. (Blic)