среда, 15 маја, 2024
vesti online

Tweet Zašto je pad Angele Merkel loš po Srbiju

Sve izvesniji poraz Angele Merkel na predstojećim izborima i njen odlazak sa vlasti mogao bi loše da se odrazi na Srbiju i uspori njen put ka EU.

Angeka Merkel

Foto: ReutersAngeka Merkel

Gubitak pokrajinskih izbora u Berlinu izazvao je paniku u CDU- stranci Angele Merkel, jer bi se lako moglo desiti da se sličan ishod dogodi na jesen sledeće godine, kada se u Nemačkoj održavaju savezni izbori.

Da je odlazak Merkelove sa vlasti moguća opcija, smatra i premijer Aleksandar Vučić, koji je izjavio da bi to bio „kraj Evrope kakvu sada vidimo”.

A kako bi se poraz na izborima zvanično najmoćnije žene na svetu odrazio na Srbiju?

– Nama na Balkanu to bi bio poseban hendikep, jer smo ovde imali nekoga ko će da nas pozove i pomogne. Vidimo da se mnogi raduju da ona izgubi, ali ja neću, jer nas je ona spasla sukoba i nemira kad je počela kriza s migrantima i kad se pretilo sankcijama – rekao je Vučić.

IZRAZ LICA SVE GOVORI Merkel posle debakla: „Volela bih da mogu da vratim vreme unazad“

Nemačka kancelarka Angela Merkel prvi put se obratila javnosti nakon teškog poraza njene stranke na pokrajinskim izborima u Berlinu.

Utisak premijera dele i u Nemačkoj. Bodo Veber, ekspert za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina, smatra da bi odlazak Merkelove sa vlasti mogao da bude loša vest za Srbiju.

– Ona je uložila svoj politički autoritet u dijalog Beograda i Prištine, a samim tim i u evrointegracijski proces Srbije. Ona na neki način nosi ličnu odgovornost za oboje. Kancelarka je određeni garant za nastavak angažmana – kaže Veber za „Blic”. (Blic)