петак, 29 марта, 2024
vesti online

MINISTARSTVO ODOBRILO ZAPOŠLJAVANJE MEDICINARA Trudnice u Preševu ima ko da porađa

U Domu zdravlja u Preševu do 1. maja počeće da radi vanbolničko porodilište, koje zbog nedostatka medicinskog zvrji prazno od 31. januara prošle godine.

Porodilište u Preševu

Vanbolničko porodilište u Preševu | Foto: V. Pešić

Predsednik državnog Koordinacionog tela za jug Srbije dr Zoran Stanković rekao je da je Ministarstvo zdravlja odobrilo prijem deset medicinskih sestara i dva ginekologa, koji će raditi u porodilištu u Preševu.
Ginekološko-akušerski objekat 31. januara prošle godine otvorio je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, koji je predao savremenu medicinsku opremu koju su za 255.000 evra obezbedili Evropska unija i vlada Švajcarske.
Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je za rekonstrukciju i opremanje vanbolničkog porodilišta utrošeno 1,5 miliona evra. Novac su obezbedili Ministarstvo zdravlja, Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Preševo i lokalna samouprava. Po 50.000 evra uplatile su vlade Albanije i Kosova i Metohije.
– Za ginekološki objekat u rekonstruisanom delu Doma zdravlja lokalna samouprava je utrošila 70.000 evra. Mesecima smo čekali da resorno ministarstvo odobri zapošljavanje babica i ginekologa. Preševo je imalo porodilište sve do 1989. godine kada je zatvoreno. Sada će porodilište biti mnogo bliže kućama velikog broja porodilja, rekao je Ragmi Mustafa.
Zamršeni Gordijev čvor dugo nije mogao da se razmrsi, jer je na snazi bila uredba Vlade Srbije o privremenoj zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. Direktor Doma zdravlja u Preševu dr Mitat Sahiti ističe da su tri buduća ginekologa ove ustanove na specijalizaciji i da će početi da rade tek 2019. godine. Zbog toga u Domu zdravlja očekuju pomoć i solidarnost ginekologa vranjskog Zdravstvenog centra.
– Trudnice iz Preševa i Bujanovca su na ginekološke preglede i porođaje dve decenije odlazile u Vranje, Skoplje, Gnjilane, Prištinu. Sa rukovodstvom Zdravstvenog centra u Vranju dogovoreno je da u ispomoć pošalju tri ginekologa. Godišnje bi u Preševu moglo da se porodi najmanje 400 trudnica Albanki, Srpskinja i pripadnica romske nacionalnosti.
U renoviranom savremeno opremljenom vanbolničkom porodilištu u Preševu biće zaposleno 15 do 20 medicinskih radnika.   (ALO)