петак, 21 јуна, 2024
vesti online

NOVI TALAS: U Preševu od jutros registrovano 930 izbeglica

PREŠEVO – U Prihvatnom centru u Preševu od jutros je registrovano 930 izbeglica iz bliskoistočnih zemalja, dok se u centru u Kanjiži nalazi 16 osoba.

Migranti u Preševu (foto: Jutjub)

U objektu „Principovac“ u Šidu, po podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, tokom dana svrtile su samo dve porodice koje su se tu kratko zadržale.

„U Preševu je od jutros izdato 930 potvrda, u Kanjiži se nalazi 16 osoba, dok je u objektu u Šidu samo svratili nekoliko osoba“, rekao je Tanjugu portparol Komesaratijata za izbeglice i migracije Ivan Mišković.

Izbeglice do Preševa dolaze preko Miratovačkog polja na koje ulaze iz susedne Makedonije.

Svakodnevno stižu u grupama – od nekoliko desetina do nekoliko stotina, ali se u Preševu zadržavaju kratko – da se registruju i malo odmore, mada ima i onih koji odmah nastavljaju put ka Beogradu i severnim granicama Srbije.

Prihvatnom centru za izbeglice u Preševu u ponedeljak je dostavljeno 900 ćebadi, 700 kompleta posteljina i 350 jastuka, u sklopu nastavka pomoći od 15. septembra, kada je isporučeno 10 mrežastih kontejnera, rezervoar za vodu i 15 mobilnih toaleta.

Pomoć je dostavljena u okviru paketa vrednog blizu 240.000 evra, koji su za potrebe preševskog prihvatnog centra obezbedile Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa „EU progres“.

U Preševu su angažovani i aktivisti Crvenog krsta, volunteri i pripadnici raznih međunarodnih organizacija koji kao i pripadnici polcije obavljaju veliki posao oko registracije.

Taj Centar je otvoren 8. jula, a izbeglicama je omogućena administrativna podrška za dobijanje privremenih dokumenata, kao i zdravstvena pomoć, mesto za odmor i hrana.

I u Miratovcu, mestu uz makedonosku granicu, udaljenom oko sedam kilometara od Preševa, otvoren je privremeni kamp sa šatorima u kome izbeglice dobijaju prvu pomoć.

Izbeglice u Srbiju ulaze i preko srpsko-bugarske granice, uglavnom na područje opština Dimitrovgrad i Bosilegrad, ali u znatno manjem broju.

Krajnji cilj izbeglica su uglavnom Nemačka i skandinavske države do kojih pokušavaju da stignu preko Mađarske i Hrvatske. (Pravda)