среда, 24 априла, 2024
vesti online

PROPADA 10 MILIONA EVRA Fabrika vode u Leskovcu služi samo kao ukras

Industrijski kolektor u Leskovcu je ruiniran zbog podvodnih voda, tvrde graditelji i ne može da se poveže sa fabrikom vode koja je upravo završena. Zato će graditelji pred sudom morati da polažu račune jer je za njegovu gradnju data hipoteka nad Narodnim muzejem u Leskovcu.

Kolektor od 5,2 kilometra građen je nekoliko godina, a kada je trebalo da se poveže sa završenom savremenom fabrikom za prečišćavanje otpadnih voda od 10,4 miliona evra, ustanovljeno je da je neupotrebljiv jer ga je pojela korozija, pa sada fabrika služi samo kao dekor jer nema šta da prerađuje.

– Ispoštovali smo sve uslove projekta u kojima nisu predviđene podvodne vode. Cevi su uvezene iz Nemačke, a investitor, JP „Vodovod“, i nadzorni odbor nisu imali nijednu primedbu. Prva oštećenja pojavila su se 2010. posle velikih poplava. Međutim, ni tada ne bi došlo do velikih oštećenja da je bilo vode u njemu – objašnjava Žarko Krstić, jedan od suvlasnika leskovačkog preduzeća „Crna Trava“, koje je zajedno gradilo kolektor sa sada nepostojećim preduzećem „Velika Morava“ iz Beograda. (Blic)