понедељак, 6 маја, 2024
vesti online

KAKO NJIMA DA POVERIMO NAŠE SVETINJE Albanci uništili 10.000 srpskih grobova!

finitivna odluka o tome da li će samoproglašena država Kosovo postati član Uneska mogla bi biti doneta na zasedanju ove organizacije od 3. do 18. novembra, a monasi, sveštena lica i Srbi na Kosovu podsećaju da se ne sme zaboraviti da Albanci ne samo da su satirali naše manstire i crkve nego su skrnavili, lomili, spaljivali, zatrpavali smećem i ono najsvetije – srpska groblja!

Danas na Kosovu nema nijedne čitave humke

Danas na Kosovu nema nijedne čitave humke, Foto: Associated Press

 

A to se, kako podsećaju, nije dešavalo ni ratnih devedesetih. I dan-danas Srbi na grobove svojih najmilijih odlaze s ogromnim strahom od toga šta će tamo zateći. O tome da Albancima grobovi nimalo nisu sveti i da im, iz nekog razloga, i mrtvi Srbi smetaju, svedoči i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

 

Kamenuju vernike

Ne mogu Srbi bezbedno da posete humke svojih najmilijih na Kosovu. Tako svaki put kada se organizovano iz centralne Srbije upute na KiM da zapale sveće i obiđu grobove na velike crkvene praznike, uprkos pratnji i obezbeđenju koje dobiju, budu kamenovani.

– Skrnavljenje srpskih pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji nije samo pitanje skore posleratne prošlosti već se nastavlja. To su slike koje se mogu videti na brojnim našim grobljima i danas, zato će eventualno nagrađivanje Kosova članstvom u Unesku biti najveća ironija – kaže on.
Iako ne postoje precizni podaci, računica je da su od dolaska međunarodne vojne i civilne misije na Kosovo i Metohiju, polovinom 1999. godine do početka 2015, Albanci uništili i polomili na 280 srpska grobalja više od 10.000 spomenika. Pa tako na ukupnoj površini Kosova i Metohije danas nema nijednog čitavog srpskog groblja. Mnoga od njih su u potpunosti spaljena, neka preorana, pojedina pretvorena u deponije, pašnjake i utrine, pa i njive, od spomenika su pravljene staze i ograde oko kuća. (Alo)