POSLE višenedeljne zabrane raspolaganja kapitalom Stefanu Stefanovu, bugarskom biznismenu i novom vlasniku „Pivare Niš“, Privredni apelacioni sud u Beogradu pre dva dana ipak je poništio rešenje o ovoj privremenoj meri.

I novi vlasnik, ali i radnici očekuju da i nakon pismenog rešenja suda, koje bi trebalo da im bude dostavljeno u toku dana, niška Pivara od početka iduće nedelje nastavi sa pripremama za proizvodnju.

Međutim, da li će Pivara i remont pogona ponovo početi da rade u ponedeljak, nadležni još nisu mogli da potvrde.

– Ova vest je svakako dobra i za investitora i za radnike koji su zaposleni da rade na remontu, i ovakva odluka potvrđuje da u našoj zemlji pravni sistem funkcioniše, što na kraju šalje jasnu poruku za sve strance koji žele da ulože kapital u našu zemlju, kaže Nikola Karanović, novi menadžer „Pivare Niš“. – Šta je ko i kako radio, neka nadležni organi utvrde jer imaju sve podatke i mi ćemo im izaći u susret za sve što je potrebno, pa makar i ako utvrde da smo mi nešto grešili, neka svako odgovara za svoje postupke, a mi sada čekamo i pismenu potvrdu da možemo da ponovo otvorim kapije, dodao je.

Zabrane svih aktivnosti u nekadašnjem niškom proizvodnom gigantu usledile su pre gotovo mesec dana, nakon tužbi koje je podnela kompanija „Lus investment“, koja je takođe bila drugi zainteresovani kupac, a jer je smatrala da je oštećena.

Nakon što je kapija niške pivare opet bila zabravljena, a stečajni upravnik Ljubomir Kostić smenjen, firma „Kapitalni projekti“ bugarskog vlasnika uputila je žalbe na ovu odluku svim instancama u zemlji, koje su na kraju i uvažene. Međutim, za Privredni apelacioni sud presudna je ipak bila ocena Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, koja je utvrdila da je osoba koja je vodila postupak radila po zakonu i da nije bilo nikakvih nepravilnosti.

U pivaru je odmah nakon kupovine, novi vlasnik Stefanov uložio novac za remont proizvodnih pogona i uposlio dvadesetak radnika, ali kad je zabrana stigla, novozaposleni su otpušteni, i čitav proces je stopiran, što je prema rečima Karanovića stvorilo velike gubitke.

– Šteta je ogromna, ali ćemo se potruditi da nas to ne omete u daljem radu, i ja se nadam da ćemo već od ponedeljka nastaviti posao, i ako sve bude išlo po planu, pivara bi već početkom naredne godine trebalo da počne sa proizvodnjom sokova i čuvenog „niškog piva“ – kaže Karanović.(Novosti)