субота, 27 априла, 2024
vesti online

PET GODINA PAKLA U sukobu u Siriji ratuju SVI PROTIV SVIH, a sada su tu još i RUSI

Građanski rat u Siriji, koji ulazi u petu godinu, pored snaga Bašara el Asada, raznih pobunjeničkih grupa i Islamske države, uključuje i strane sile čiji se interesi poklapaju, ali su ponekad i sukobljeni. Uprkos diplomatskom manevrisanju, kriza u Siriji dobija na zamahu, što se vidi i po broju izbeglica koje dolaze iz te države.

Kliknite na sliku za uvećanje (+)

Sukob u Siriji je počeo na talasu Arapskog proleća, 15. marta 2011. godine, istovremenim demonstracijama u više sirijskih gradova protiv vlade i predsednika Bašara el Asada. Demonstranti su tražili kraj vladavine Baas partije u Siriji, veća građanska i socijalna prava kao i Asadov odlazak sa vlasti. Protesti i demonstracije su kasnije prerasli u oružane sukobe, a 2012. godine sukob pobunjenika i Vojske Sirije prerasta u građanski rat, prenosi RTS.

 

Sirijska vojska je prilično oslabljena višegodišnjom borbom sa opozicionim grupama i Islamskom državom. Kako Asadov režim ne bi pao i zemlja utonula u izvesni haos, ruske vazduhoplovne snage juče su započele napade na ciljeve Islamske države u zemlji.

 

Posledice dejstva ruske avijacije u Siriji

Libanski Hezbolah, kao veliki saveznik Asada, od samog početka građanskog rata 2011. godine, priključio se sirijskoj vojsci. Borci Hezbolaha obavezali su se na opšti rat do poraza pobunjeničkih grupa.

 

Sirijski Kurdi, kojih ima oko dva i po miliona, bore se na strani Bašara el Asada. Oni su prošle godine uz pomoć vazdušne koalicije koju predvode SAD, sprečili da strateški važan grad Kobane na tursko-sirijskoj granici padne u ruke Islamske države.

 

El Nusra front je sunitska islamistička militantna grupa sa oko 15.000 boraca, koja se smatra sirijskim krilom Al Kaide, ali su se kasnije distancirali od te organizacije. Njihov cilj je osnivanje islamske države na tlu Sirije. Pored režima Bašara el Asada njihov veliki protivnik i rival je Islamska država, sa kojom su se razišli 2013.