четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

НЕМА ОПЕТ ДА ПАЛЕ: Условне казне за паљење амбасада

БЕОГРАД – Виши суд у Београду осудио је данас на условне казне затвора од пет до 10 месеци девет оптужених због паљења америчке амбасаде 2008. године после митинга „Косово је Србија”, док су двојица ослобођена оптужби.

Фер! (Фото: ЈуТјуб)

Условне казне неће бити извршене уколико окривљени не учине неко ново кривично дело у року од две, односно три године.

Оптужени су ослобођени оптужби за напад на хрватску и немачку амбасаду.

Према речима судије, тужилаштво није поднело довољно доказа да су оптужени насрнули и на амбасаде Хрватске и Немачке, тако да је тај део „изостао из изреке пресуде”.

Дејан Вучковић и Никола Косановић условно су осуђени на десет месеци затвора са роком провере од три године.

Ђорђе Томин, Драган Маринков, Младен Небригић и Марко Новитовић условно су осуђени на осам месеци затвора, Милан Томас и Филип Бацковић условно су осуђени на шест месеци, а Драженко Николић условно на пет месеци, сви са роком провере од две године.

Само је Николић осуђен за насилничко понашање, а сви остали за тешко дело против опште сигурности.

Против Милана Дубочанина поступак је раздвојен и њему ће пресуда бити накнадно изречена.

Тужилаштво и осуђени имају право да се жале на ову пресуду Апелационом суду у Београду, а на молбу одбране законски рок од 15 дана продужен је на 30.

Према образложењу суда, оптужени су криви што су критичног дана око 18.30 часова организовано дошли до америчке амбасаде и гађали је каменицама, бакљама и другим предметима и тако изазвали пожар у коме је погинуо Зоран Вујовић.

Предмет жалбе тужилаштва извесно ће бити наводи из оптужнице поводом амбасада Хрватске и Немачке за које оптужени нису осуђени.

Суд је као отежавајућу околност за Вучковића и Косановића нашао то што су раније осуђивани, док је за остале оптужене нашао низ олакшавајућих околности, као што су младост, озбиљне држање током поступка, породичне прилике и друго.

Олакшавајућа околност је и та што амбасада САД није поставила имовинско правни захтев за одштету, као ни породица настрадалог Вујовића. (Pravda)