петак, 21 јуна, 2024
vesti online

PROPUŠTENO OKO 1.000 IZBEGLICA Granica zatvorena do jutra

Nakon današnjeg sukoba sa policijom i delimičnog otvaranja makedonske granice, kada je propušteno oko 1.000 izbeglica, pretežno žena sa decom, starijih i bolesnih osoba, grčko-makedonska granica je večeras ponovo zatvorena i tako će ostati do jutra, javljaju makedonski mediji.

Makedonija sukob migranata i policije 21082015

Ranije danas došlo do sukoba između policije i migranata, Foto: Tanjug/AP

Agencija MIA je izvestila da se pet vozova za izbeglicama uputilo od Đevđelije ka Srbiji. Na železničkoj stanici bilo je večeras oko 200 izbeglica, ali su neki odlučili da na put pođu jutarnjim vozom.

Pozivajući se na svedoke sa lica mesta, MIA navodi da je policija tokom dana u nekoliko navrata propuštala 200 do 300 izbeglica koji su se sa grčko-makedonske granice uputili ka Đevđeliji, a otuda ka prelazu Tabanovce na srpskoj granici.

Makedonske bezbednosne snage na granici sa Grčkom dozvolile su grupi od oko 200 migranata sa Bliskog istoka, u kojoj je bilo najviše žena, dece i iznemoglih, da pređu u Makedoniju i da sa železničke stanice u Đevđeliji nastave svoj put prema Srbiji, odnosno prema zemljama Evropske unije u kojima nameravaju da zatraže azil.

Policija i vojska večeras su obišli graničnu liniju kod Đevđelije, na kojoj su izbeglice pretežno iz Sirije i uz pomoć predstavnika UNHCR-a i previodilaca objasnili da će tek ujutro biti ponovo otvorena granica, te da izbeglice noćas moraju da prespavaju tu gde su se našle, navodi MIA. Oni su postavili i dopunsku zaštitnu ogradu.

Makedonski portal Plusinfo piše da lokalni trgovci bezočno iskorištavaju izbeglice i prodaju im vodu i osnovne namirnice po neverovatno visokim cenama. Tako šest flaša vode košta 10 evra, kutija cigareta pet, paketić čokolade pet evra, a kilogram banana prodaju za 10 dolara. (Alo)