среда, 8 маја, 2024
vesti online

Muk o trošenju novca

avet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije saopštio je danas da je, za potrebe izrade izveštaja o uočenim fenomenima sistemske korupcije, bio prinuđen da se u toku ove godine 55 puta obrati Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kako bi naložio mere da informacije od javnog značaja budu dostupne.

Kako je u toku izrada „Izveštaja o trošenju budžetskog novca za potrebe oglašavanja i marketinga“, Savet za borbu protiv korupcije je uputio dopise na više od 120 adresa i to ministarstavima, javniim preduzećima, fondovima i agencijama, tražeći informacije o utrošenim sredstvima.

Javna preduzeća Srbijagas, Telekom, PTT Pošta Srbije i Informatika Novi Sad do danas nisu učinili dostupnim informacije o trošenju sredstava reklamiranja, PR usluga, izrade promo materijala i ostalih usluga oglašavanja, navodi se u saopštenju.

Poverenik je 2. septembra, na zahtev Saveta, doneo Zaključak o izricanju novčane kazne Telekomu i Srbijagasu.

Savet za borbu protiv korupcije napominje da je Povereniku samo u toku 2015. godine izjavljeno 13 žalbi protiv JKP Informatika Novi Sad, a protiv JP PTT Pošte Srbije 12 žalbi.

Poverenik je, takođe, izrekao Srbijagasu 13 novčanih kazni u proteklom periodu u ukupnom iznosu od 1.220.000 dinara, a Telekomu Srbije 31 novčanu kaznu u ukupnom iznosu od 2.860.000 dinara.

Savet za borbu protiv korupcije smatra neprimerenim trošenje sredstava koje pripadaju građanima Srbije na plaćanje kazni za netransparentno poslovanje i poziva osnivače navedenih javnih preduzeća da pokrenu postupke o odgovornosti organa rukovođenja navedenih javnih preduzeća, navodi se u saopštenju. (Danas)