петак, 26 априла, 2024
vesti online

Kako nas supermarketi „teraju“ da kupujemo!

Verovatno ste često uhvatili sebe da se iz supermarketa vraćate sa namirnicama koje tog dana niste ni planirali da kupite. Niste jedini, mnogi nasednu na „trikove“ supermarketa, koji navode kupce da kupuju i više nego što im je potrebno.

Kupovina Porodična Samousluga Samoposluga

Ne nasedajte na trikove prodavaca, Foto: Shutterstock

Supermarketi koriste razne trikove kako bi nas nagnali da potrošimo više novca nego što smo planirali. Njima se novac u kasi gomila, a vi odlazite kući sa namirnicama koje vam u datom trenutku nisu potrebne i koje uopšte niste ni planirali da kupite.

Zbog toga je jako bitno da ne obraćate pažnju na ove male „trikove“ i da uspete da se držite spiska namirnica koji ste poneli sa sobom.

Ne obraćajte pažnju na opuštajuću muziku

Primetili ste da u većini supermarketa svira opuštajuća muzika. Prodavac ima za cilj da vas „opusti“, kako biste se što duže zadržali u njegovoj radnji. Što više vremena provedete tu, veće su i šanse da ćete kupiti nešto što prvobitno niste planirali.

Savet: Ne obazirite se na muziku. Stavite slušalice u uši ili razgovarajte sa prijateljem sa kojim ste pošli u nabavku.

Ne dozvolite da vas mame mirisi

Čim osetimo miris hrane, počinjemo o njoj da maštamo. Čak i da nismo gladni, primamljivi mirisi će učiniti da kupimo nešto da grickamo. Zbog toga i postoje supermarketi u kojima možete kupiti kuvana jela, a većina ima i svoje pekare tako da uvek možete osetiti miris svežeg peciva.

Savet: Po ulasku u supermarket uzmite pepermint bombonu. Ukus mente će vam utoliti glad i pomoći da ne osećate mirise.

A ovo niste probali?

Šetate se između rafova a onda vam priđe nasmejana devojka i umilnim glasom pita da li ste probali novi keks, kafu, paštetu. Niste?! Nudi vam da probate, i to besplatno. Uz to vam napomene da ćete na kasi dobiti poklon ako kupite tri njihova proizvoda. Pa ko bi tome odoleo?

Savet: Ne idite gladni u kupovinu, ili bar pokušajte da odbijete to što vam nude, ukoliko zaista niste došli u supermarket da kupite baš tu namirnicu koja vam se nudi.

Tamo sve izgleda tako super

Što hrana bolje izgleda, to su veće šanse da ćete je kupiti. Pojedini supermarketi koriste jako svetlo kako bi voće i povrće izgledalo bolje, dok crvenkaste nijanse doprinose tome da meso izgleda privlačnije i svežije.

Savet: Pogledajte namirnicu iz drugog ugla. Ukoliko ste u mogućnosti pogledajte je tamo gde vidite da se nisu „potrudili“ oko osvetljenja.

Sve je na dohvat ruke

Zid prekriven frižiderima i zamrzivačima iz kojih možete uzeti sve za tili čas su takođe još jedan trik prodavca da vas namami da kupite nešto.

Savet: Odmaknite se od „iskušenje“. Ukoliko sladoleda nema na vašem spisku, nemojte šetati u odeljku gde su zamrzivači. Produžite do sledećeg rafa i pratite spisak. Želja će vas brzo proći. (Alo)