четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Mrka mora na tri suđenja!

Milutina Mrkonjića (74), bivšeg ministra infrastrukture i počasnog predsednika GO SPS-a, čekaju čak tri suđenja zbog sumnje da je nenamenski trošio novac iz državnog budžeta, saznaje „Alo!”.

Milutin Mrkonjić

Milutin Mrkonjić, Foto: RAS

Prekršajne prijave protiv Mrkonjića podneo je državni revizor, koji je proveravao poslovanje ministarstva na čijem je čelu Mrkonjić svojevremeno bio.

– Mrkonjić ima tri postupka po prekršajnim prijavama koje je protiv njega podnela Državna revizorska institucija. Jedno suđenje započeto je u maju 2011. zbog prijave koju je podneo državni revizor zbog optužbe da je nepropisno trošio novac iz budžeta za 2009, u vreme dok je bio ministar infrastrukture – otkriva za „Alo!” izvor iz Prekršajnog suda u Beogradu.

Mrkonjić se tereti da je u vreme dok je bio na čelu Ministarstva infrastrukture preuzeo obaveze Košarkaškog kluba Borac iz Čačka u iznosu od 45,7 miliona dinara, što je za 15,6 miliona više od onog što je tada odobrila Vlada Srbije.

– Vlada Srbije je 2008. Ministarstvu infrastrukture, na čijem je čelu tada bio Velimir Ilić, odobrila da učestvuje u realizaciji projekta izmeštanja objekata i sanacije sportske hale KK Borac i dala saglasnost da se u tu svrhu iz budžeta tom čačanskom klubu prebaci 30.086.000 dinara. Međutim, došlo je do smene vlasti, Mrkonjić je postao ministar infrastrukture, pa je u njegovom mandatu izvršena isplata na taj način što je Ministarstvo preuzelo dugove KK Borac prema čačanskim firmama „Uping“ i „Beta MN“, koje su obavljale radove. Umesto odobrenih 30 miliona, on je prema tim firmama preuzeo i dug od 45.783.000 dinara, pa je iz kase Vlade Srbije izbijeno 15.697.000 dinara više od odobrenog iznosa – kaže sagovornik našeg lista. (Alo)