субота, 27 априла, 2024
vesti online

MOŽE JOJ SE Guvernerka opet diže plate

MOŽE JOJ SE Guvernerka opet diže plate

Plate najbližih saradnika Jorgovanke Tabaković u Savetu guvernera NBS uvećane su u februaru za najmanje po 50.000 dinara.

„Bonusi i „vanredne isplate“: Jorgovanka Tabaković

Dok Vlada smanjuje plate u javnom sektoru i štedi čak i na penzionerima, u NBS, gde je prosečna zarada veća od 83.000 dinara, naknade rastu. Prema podacima iz Informatora o radu te državne institucije, zarade predsednika i članova Saveta u februaru ove godine bile su veće za po 50.000 do 63.000 dinara u odnosu na januar 2015. Plate svakog od četiri člana Saveta uvećane su sa 153.064 dinara u januaru na 203.552 dinara u februaru, dok je naknada predsednika Saveta povećana sa 191.330 na 254.440 dinara.
U tom dokumentu ne postoje podaci o eventualnim povišicama drugih guvernerovih saradnika, ali se navodi da je prosečna zarada ukupno 2.344 zaposlenih u NBS ipak povećana – sa 83.024 dinara u januaru ove godine na 83.308 dinara u februaru.

Na pitanje otkud povišice u Savetu, iz centralne banke dobili smo prilično uopšten odgovor.
– Osnovica za obračun zarada i naknada funkcionera za tekući mesec je prosečna mesečna zarada u NBS iz prethodnog meseca. Osciliranje visine zarada funkcionera posledica je različite visine prosečne zarade koja zavisi od isplaćene zarade, toplog obroka, bolovanja, noćnog, terenskog rada – bilo je sve što su nam rekli u NBS.
Prema saznanjima „Blica“, međutim, članovi Saveta guvernera jesu dobili povišicu, ali samo za februar. Razlog, kako nam je rekao jedan od članova Saveta, može da bude „vanredna isplata“.
– Ne znam šta je konkretno u pitanju, ali generalno može biti bonus za, recimo, dodatnu reviziju. Isplata je uvećana samo u februaru. Naknada koju smo primili u martu vraćena je na nivo iz januara – kaže izvor „Blica“.