субота, 27 априла, 2024
vesti online

Jaknu platiš 100 evra, a država ti uzme još 50!

PAPRENA KUPOVINA PREKO INTERNETA: Jaknu platiš 100 evra, a država ti uzme još 50!

Pošiljke iz inostranstva, ako nisu od rođaka i jeftinije od 50 evra, „debelo“ se doplaćuju kroz carinu, PDV, troškove transporta i ležarine

BEOGRAD – Ceh kupovine u inostranstvu i dostave poštom može da dostigne iznos koji je isti kao i nabavljena roba jer država naplaćuje brojne dažbine, pa i porez na dodatu vrednost.

U osnovicu za obračun carine i PDV tako ulaze i troškovi transporta i poštarine, pa je nabavka paprenija ako robu isporučuje neka kurirska služba.

Pošiljke vrednosti do 70 evra koje građani dobijaju od fizičkih lica oslobođene su PDV i carine ako ih šalje rođak ili prijatelj, a ne nepoznata osoba koja nešto prodaje preko interneta. Međutim, na obične pošiljke do 50 evra nekomercijalnog karaktera (pod koje se može podvesti i kupovina u inostranstvu) ne plaća se carina, ali se plaća PDV.

Kupci robe iz inostranstva isporučene poštom moraju u startu da računaju na brojne troškove. Iako je većina njih na to spremna, ipak ih iznenadi kada moraju da plate carinu i PDV i na troškove transporta i poštarine, a ne samo na kupljenu robu.

Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, smatra da bi limit od 50 evra mogao da se promeni jer je reč o malom iznosu.
– Građanima koji kupuju robu za svoje potrebe nabavka na ovaj način morala bi da se olakša. Jasno je da se limitima i naplatom poreza i carine država izdržava i štiti od šverca, ali mora se naći neko rešenje – dodaje on.

Roba koja se naručuje može da stigne preko PTT službe ili brzom poštom preko firmi kakve su DHL, „Fedeks“, UPS. U ovom drugom slučaju carinska osnovica uvećava se za troškove transporta i poštarine, pa su ukupni rashodi mnogo veći, nekad i veći od kupljene robe.

Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta kaže za Kurir da kada se saberu sve dažbine, potrošačima skoro da i nije omogućeno da kupuju na ovakav način jer ih sve košta mnogo skuplje nego što bi trebalo. On navodi da mu nije jasno zašto se naplaćuje PDV kad nema carine.
– Problematično je i to što procedure srpskih organa za ovakve pošiljke traju predugo, i to što se otvaraju pošiljke jer se ne veruje fakturama. Limit od 50 evra svakako bi trebalo promeniti – navodi on.

Pratite KURIR na VIBERU:http://chats.viber.com/kurir