четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

Марковић предвиђа да ћемо ући у ЕУ 2027. године

А МОЖДА НИ ТАД: Марковић предвиђа да ћемо ући у ЕУ 2027. године

Share

БЕОГРАД – Потпредседник СПС-а Предраг Марковић оценио је да је 2027. година реалан датум уласка Србије у ЕУ, односно за 12 година.

Предраг Марковић (Фоот: Јутјуб)

Он је истакао да је отварање првих поглавља за улазак Србију у ЕУ веома значајно, да тај процес неће бити тако брз, као што се многи надају, додавши да се можда деси да Црна Гора пре Србије уђе у ЕУ.

„ЕУ има циклусе када прима нове чланице и то се догађа при крају буџетских циклуса. Први крај је 2020 године. Мислим да смо ту закаснили, следећи крај је 2027. године и то је, према мојој процени, реалан датум“, рекао је Марковић.

Он сматра да не треба имати дилему око проруске или проевропске политике, већ да треба водити просрпску политику, преносе београдски медији.

„Просто, време је да се оканемо глобалне политике. До сада смо у сваком глобално конфликту учествовали, чак и предњачили у неким. Време је да се провучемо испод, ‘радара’ и посветимо неким својим малим проблемима, као Скандинавци. Где то Финци, Исланђани учествују, после Викинга, па шта им фали. Треба да се повучемо из првих редова великих глобалних борби и да се бавимо уређивањем нашег малог дворишта“, објаснио је Марковић, који је и историчар.