субота, 27 априла, 2024
vesti online

GRAMZIVO: Dinkićevci spiskali 8,4 miliona dinara na snimanje filmova!

Nacionalna služba za zapošljavanje od 2011. do 2014. potrošila čak 37,7 miliona dinara na reklamiranje i marketing, pokazao izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije

BEOGRAD – Dok u Srbiji više od pola miliona ljudi nema posao, Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) u protekle četiri godine potrošila je čak 37,7 miliona dinara samo na marketinške usluge, TV produkcije, informisanje kroz TV emisije, održavanje veb portala i slične promotivne usluge.

Više od četvrtine tog novca – 8,4 miliona dinara – NSZ je u vreme kada je njim upravljao URS Mlađana Dinkića preko sumnjivih tendera dodelio firmama bliskim ovoj stranci za izradu TV materijala, održavanje elektronskih publikacija i reklamiranja u medijima, otkrio je Savet za borbu protiv korupcije u izveštaju o mogućem uticaju institucija javnog sektora na medije kroz plaćanje usluga oglašavanja i marketinga.

Očigledna veza

U Savetu navode da je više nego očigledna veza Dinkićevog URS i firmi koje su dobile posao jer su one iznenada prestale da rade za državne institucije kada je on izašao iz Vlade Srbije sredinom 2013. godine. Savet navodi da je firma „A-medija“ dobila tri posla 2011, 2012. i 2013. vredna 4,9 miliona dinara, a firma „Infobiro“ jedan, ali vredan 3,5 miliona.
– Suvlasnik firme „A-medija“ bio je Tomislav Damjanović, funkcioner URS, a vlasnici „Infobiroa“ Mile Balać i Bojan Trajković snimali su TV materijal za veći broj državnih institucija koje je vodio URS. Na svim tenderima samo su njihove ponude bile ispravne, a konkurenti su bile firme povezane s njima. Stiče se utisak da je pobednik tendera 2012. i 2013. unapred bio poznat – naveo je Savet.

Vodio NSZ od 2010. do 2013... Dejan Jovanović Vodio NSZ od 2010. do 2013… Dejan Jovanović

Dinkić bez komentara

Ovo Vladino telo navodi i da je 2013. godine, kada je NSZ firmi „A-medija“ za 1,5 miliona dinara dodelio posao ažuriranja elektronskog izdanja publikacije Poslovi, direktor NSZ bio Dejan Jovanović, funkcioner stranke URS. NSZ je privatnim firmama za održavanje sajta 2011. platio 3,4 miliona dinara, a 2012. još 3,2 miliona, iako je taj posao mogla besplatno da im uradi Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, koja je to radila za mnoge državne institucije, ukazao je Savet.

Dinkić nije želeo da komentariše za Kurir ponašanje svojih kadrova u NSZ.  (Kurir)