петак, 29 марта, 2024
vesti online

ŠTA SU PRIČALI NIKOLIĆ I PATRIJARH SPC na Kosovu status Vatikana?!

Predsednik Tomislav Nikolić i patrijarh Iriner razgovarali su u Patrijaršiji o mogućnost da se za položaj SPC na Kosovu i Metohiji predloži vatikanski model.

Tomislav Nikolić Patrijarh Irinej

Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej pričali o modelu Vatikan, Foto: SPC

Oni su se sastali u jeku priprema za nastavak dijaloga za Prištinom, a prema najavama srpskog pregovaračkog tima, naša vlada za novi krug tema namerava da kandiduje upravo pitanje statusa SPC i njene imovine u južnoj pokrajini.

Iz Patrijaršije je saopšteno da su predsednik i Patrijarh razmotrili probleme sa kojima se susreće SPC i srpski narod na Kosovu, sa naročitim osvrtom na perspektivu koja se može očekivati nakon otvaranja poglavlja 35.

Nikolić je, inače, i u svojoj prvoj platformi o Kosovu od pre tri godine predvideo da SPC u okviru suštinske autonomije KiM, ima položaj koji Rimokatolička crkva, odnosno Vatikan ima prema Italiji.

Tada je SPC neformalno odbacila ovaj predlog, jer je bilo tumačenja da bi odnos prema kosovskim organima vlasti mogao da se protumači kao najava priznavanja nezavisnosti pokrajine.

Umesto toga, Crkva je neformalno predložila međunarodne garancije za njen status i imovinu u pokrajini. Ovaj predlog, ukoliko se ne promeni, trebalo bi da bude platforma za buduće pregovore u Briselu, čija će tema biti položaj Srpske crkve.

Vatikanski model SPC je tada odbila smatrajući i da ovaj primer nije adekvatan situaciji u kojoj se nalazi Eparhija raško-prizrenska.

Vatikan, Italija i grad Rim nisu opterećeni prošlošću, nacionalnim sukobima i verskim razlikama, kakve postoje u južnoj pokrajini. Za Crkvu je zato bio prihvatljiviji autoritet EU ili UN, koji bi bio zalog za definisanje statusa, imovine i misije Crkve, bez direktnog kontakta sa vlastima u Prištini i zaključenja bilo kakvog sporazuma.

Obrazlažući vatikanski model kao rešenje, predsednik ovih dana obično ističe da to ne bi značilo da SPC treba da ima status države na Kosovu, već da iznese svoj stav i da razgovara sa Prištinom, a da od nje ne zavisi. (Alo)