субота, 4 маја, 2024
vesti online

Grčki parlament odobrio prodaju luke Pirej Kinezima

Grčki parlament odobrio prodaju luke Pirej Kinezima

Autor: Jasmina Pavlović Stamenićpetak, 01.07.2016. u 14:05

Лука Пиреј

Od našeg dopisnika

Atina – Grčki premijer Aleksis Cipras otišao je u četvorodnevnu poseti Kini sa, kako kažu ovdašnji mediji:„pola vlade, velikim očekivanjima ali i senkom u odnosim koja Peking može da navede da ozbiljno razmišlja o brojnosti  privatizacionih i drugih projekata koji  su bili planirani sa Atinom”.

Neposredno pred put  je na jedvite jade, posle mnogo natezanja u parlamentu, ali i serije štrajkova koji su blokirali pirejsku luku, konačno odobren sporazum o prodaji 67 odsto akcija  luke Kinezima.

Fijasko je sprečen samo dan pred Ciprasov put  jer je 23 poslanika do poslednjeg trenutka odbijalo da glasa za amandmane koji su bili sastavni deo obnovljenog sporazuma sa kineskom kompanijom COSCO.

Kineski gigant koji treba da za ovu 35-godišnju koncesiju plati 400 miliona evra pored sredstava koja su već potrošena za modernizaciju infrastrukture,optužio je  Agenicju za privatizaciju  da su posle sporazuma od 8.aprila u konačni dogovor  jednostrano unete izmene koje COSCO neće prihvatiti.

Ciprasov kabinet je intervenisao upozorivši poslanike da nije trenutak da se igraju političke igre preko jednog ovako važnog posla koji možda i nije najbolje rešenje za prezaduženu Grčku ali koji je sasvim sigurno značajan podstrek za budući prome roba koje će prema Zapadnoj Evropi -ići kroz Solun..

Sporni amandmani su povučeni  jer je bilo očigledno da situacija može ozbiljno da ugrozi odnose sa Kinom.Čak je i kineska ambasada neposredno pred Ciprasovu zvaničnu posetu tražila zvanično objašnjenje i razjašnjavanje cele situacije.

Ovdašnji mediji upozoravaju da ovakve situacije štete imidžu Grčke koja pokušava da privuče strane investitore a pritom se ponaša kao „banana republika”.Podsetimo da je Kina već zbog neizvesnosti koja je postojala oko pirejske luke,odustala od nekih tendera za koje je ranije pokazala veliki interes.

Tako, Cipras sada u Pekingu sa brojnom delegacijom  treba da pokuša da odobrovolji kineske partnere i oživi nadu da će biti potpisani sporazumi koji će biti podstrek grčkoj privredi.

Želja je da ova poseta, kako je to naglasio Cipras pred put, bude početak kineskih investicija u infrastrukturu, privatizaciju, tehnologiju, servisiranje brodova, bankarski sektor…Takođe, otvaranje vrata za grčki izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane, građevinskog materijala i farmaceutskih proizvoda…

Velike nade polažu se i u turizam jer je kineska strana već najavila da je realno da nekoliko stotina hiljada Kineza posete Grčku.Takođe,u planu je i otvaranje direktne avio-linije između dve zemlje,saradnja u oblasti obrazovanja i kulture,filmske produkcije,privlačenja kineskih studenata na studije na  grčkim fakultetima…

Atina namerava da ponudi direktan izvoz maslinovog ulja i kivija,trešanja,breskvi,spremna je da ponudi posebne uslove za kupce nekretnina preko 250 hiljada evra. Nekoliko stotina takvih dozvola već je  izdato Kinezima.

Peking je zainteresovan za učešće na tenderu za izgradnju aerodoroma  na Kritu,solunsku luku,slobodno poljoprivredno zemljište,železnicu,izgradnju specijalne ekonomske zone nedaleko od Atine preko koje bi,uz saradnju sa grčkim proizvođačima, kineski proizvodi sa oznakom EU putovali dalje u Evropu. Zainteresovana je i za specijalnu sajamsku zonu u kojoj bi, recimo,telekomunikacione kompanije kao Huawai, predstavljale svoje proizvode.

Mogućnosti za saradnju sa Kinom su ogromne i za Grčku koja ne može da bude sigurna kako će se odvijati dalji odnosi u EU i hoće li i kada uopšte početi pregovori o restrukturizaciji duga, to je jedina realna šansa da svoju privredu pokrene sa mrtve tačke. (Politika)