петак, 26 априла, 2024
vesti online

Gde su odjednom NESTALI migranti i izbeglice?

Broj migranata i izbeglica koji stižu do obala Italije i Grčke dramatično je opao, što je zabrinulo zvaničnike.

Istorijski gledano, priliv migranata opada tokom zimskih meseci

Kako piše thedailybeast.com, u nedelju je iz Turske do grčkih ostrva stiglo samo 155 migranata i izbeglica, što je skoro zanemarljivo u odnosu na dnevni prosek od 4.000 njih. Međunarodni zvaničnici su, umesto da osete oduška, izuzetno zabrinuti zbog toga.

 

– Kao što je teško gledati te ljude svaku dan kreću na opasno putovanje, još nas više brine kada ne dolaze. Ne znamo da li su zaustavljeni, da li su im brodovi potopljeni, jednostavno ne znamo zašto je broj tako drastično opao – kaže Aleksandra Fles i grčkog odeljka Međunarodne organizacije za migracije.

U prve tri nedelje novembra oko 1.800 migranata i izbeglica je spaseno kod obala Libije

Američki sajt ipak navodi da je u međuvremenu broj pridošlih migranata i izbeglica ipak porastao na oko 1.000 dnevno, ali i beleži da je opadanje broja usledilo nakon pojave video snimka na kojem izgleda kao da pripadnik grčke Obalske straže namerno harpunom buši gumeni čamac sa sirijskim izbeglicama.

 

Snimak je objavio sajt middleeasteye.net, a načinio ga je zvaničnik sa turskog broda koji je potom prihvatio izbeglice iz čamca koji je ubrzano tonuo.

 

„Amnesti internešenel“ je osudio ovaj navodni postupak grčkog zvaničnika i podsetio na još četiri incidenta u kojima je grčča Obalska straža odgurivala natrag brodove pune migranata i izbeglica.(Blic)