недеља, 16 јуна, 2024
vesti online

CNN: Počeo je Treći svetski rat

Turske oružane snage u utorak su oborile ruski avion blizu tursko-sirijske granice i opasno zaoštrile sukob koji se širi sve brže i sve nepredvidljivije, navodi se u opširnoj analizi CNN-a.

Vratimo se korak nazad i pogledajmo šta je sve izazvao rat u Siriji: samo nekoliko dana posle napada u Parizu – jednog od najvećih terorističkih napada na evropskom tlu posle Drugog svetskog rata – i dok je Brisel, nezvanična prestonica Evropske unije, i dalje delimično paralisana, jedna članica NATO oborila je ruski borbeni avion.
Da se to dogodilo tokom hladnog rata, već bismo se spremali za mogućnost izbijanja nuklearnog rata.

 

Na sreću, taj konflikt je okončan. Umesto da unese nuklearnu šifru, ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je održavanje hitnog zasedanja Saveta bezbednosti UN, a NATO je sazvao drugi hitan sastanak.

Iako su se i Rusija i Turska hvalile time da se bore protiv ISIS-a, neprijatelja sveta, činjenica je da i jedna i druga imaju sopstvene ciljeve na umu

Ove poteze ne treba pogrešno protumačiti kao dokaz smirenosti; gnevna Rusija je Tursku nazvala “saučesnikom terorista”, a Putin je upozorio na “ozbiljne posledice”. Pri tom su ovo samo poslednji u nizu događaja koje je pokrenuo najsloženiji sukob na svetu. (Blic)