недеља, 16 јуна, 2024
vesti online

RUSKA OSVETA Putin uveo sankcije Turskoj

Nakon što su turski avioni srušili ruski vojni avion na sirijskoj granici, strasti se ne stišavaju. Rusija i Turska razmenjuju teške reči, a večeras je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz kojim se uvodi niz ekonomskih sankcija prema Turskoj.

– Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Ukaz o merama za očuvanje nacionalne bezbednosti Ruske Federacije i zaštiti građana Ruske Federacije od zločinačkih i drugih protivpravnih dejstava i o primeni specijalnih ekonomskih mera protiv Turske Republike – saopšteno je iz Kremlja.

Ukaz nalaže i zabranu ili ograničenje uvoza u Rusiju određenih vrsta robe iz Turske.

 

– Zabrana ili ograničenje spoljnoekonomskih operacija, koje podrazumevaju uvoz na teritoriju Ruske Federacije određenih vrsta robe poreklom iz Turske, prema spisku koji određuje Vlada Ruske Federacije (izuzev robe koja se uvozi za lične potrebe u obimu koji propisuje Evroazijski ekonomski savez) – piše u saopštenju.

 

Takođe Putin je uveo i zabranu zapošljavanja turskih građana u firmama na teritoriji Rusije, koja će početi da važi od 1. januara sledeće godine.

 

Putinov ukaz obuhvata i rad turoperatera koji su u obavezi da prekinu prodaju turističkih aranžmana za Tursku građanima Rusije, a zabranjena je ili ograničena i delatnost organizacija pod Turskom jurisdikcijom na teritoriji Rusije.

 

Ruski predsednik je naložio i da se uvede zabrana čarter letova između Rusije i Turske, kao i da se pojača lučka kontrola u ruskim morskim lukama u Azovsko-crnomorskom basenu.

 

Ranije je objavljeno da Rusi na granici vraćaju mnoge turske kamione ili ih detaljno satima pregledaju, a s carine je vraćena velika količina robe koja ne odgovara ruskim standardima i propisima, piše Jutarnji list. (Blic)