POSLEDNjI nemili događaji, koji su se dogodili u noći 24. oktobra, kada je policija razbila velike demonstracije građana u organizaciji Demokratskog fronta, za cilj su imali nasilnu smenu vlasti, čime je bila ugrožena i državna suverenost. Ovo je danas u Skupštini Crne Gore, na „premijerskom satu“, kazao Milo Đukanović odgovarajući na pitanja poslanika.

– Odgovor policije bio je primeren! Sve što se kasnije događalo pokazalo je sposobnost institucija sistema da efikasno i profesionalno odreaguju. Što je najbitnije, u toj akciji policije nije bilo ljudskih žrtva, ni većih povreda na obe strane! Ubeđen sam da će svi pojedinačni slučajevi prekoračenja ovlašćenja, kao i nasilja od strane demonstranata, biti ispitani do kraja – rekao je Đukanović.

Podsetio je da su protesti DF najavljeni kao mirni i demokratski, ali…

– Bez obzira na lažnu retoriku, protesti su bili agresivni i nasilni. Tome su najbolje svedočanstvo ponašanje organizatora i izjave, kao ona da će se useliti u Skupštinu ako neko pokuša da ukloni šatore i bine sa Bulevara. – ocenio je Đukanović. – Dužim trajanjem protesti su pokazali suprotstavljenost strateškom kursu Crne Gore, a to je napredak u integracijama. Mesecima su pokušavali da zaplaše narod članstvom Crne Gore u NATO. Sve ovo, uz javnu i snažnu podršku sa strane, pokazalo je da je glavna meta protesta bila državnost Crne Gore. Njihova ideja je bila da nasilno dođu u priliku da ponište nezavisnot i vrate državu u situaciju u kojoj će o nama nepogrešivo odlučivati drugi.

Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović pitao je Đukanovića o odgovornosti Vlade za proteste.

KREČENjE I PODELENa pitanje Darka Pajovića zašto većina građana Crne Gore državu ne doživljava kao svoju, usledio je premijerov odgovor: – Jesmo li „džaba krečili“ od 1998. naovamo? Pitanje koje ste postavili je tema na kojoj ćemo odgovor još dugo tražiti. Nisu naše podele nastale 21. maja 2006. nego su se samo ostrastile – rekao je Đukanović.
– Moramo poštovati sve ono što su uradili naši preci. Ova generacija takođe ima razloga za ponos zbog očuvanog mira, učvršćivanja stabilnosti koja nas je dovela do praga NATO, obnovljene nezavisnosti.

– Eskalacija nezadovoljstva ukazuje da je Vlada svojim činjenjem ili nečinjenjem doprinela generisanju nezadovoljstva značajnog broja građana koji su učestvovali na protestima – naveo je Pajović.

Đukanović je odgovorio:

– Organizatori demonstracija su pokušali da uzmu „stvar u svoje ruke“ i izreknu preki sud. Bili su spremni da promenu vlasti obave preko neustavne, antidržavne i nasilne rabote, što se svuda u svetu zove puč.

Premijerskom satu nisu prisustvovali poslanici SNP-a, Demokratske Crne Gore, DF-a i Demosa.

Iako Đukanović tvrdi da u represiji policije nije bilo teže povređenik, podgorički klub SNP saopštio je da su zadobijene povrede građana ispred zgrade parlamenta proizvod prekomerne upotrebe sile od strane policije „koja je postupila prema svojim građanima na način kakav nije zapamćen u istoriji Crne Gore“. (Novosi)