понедељак, 13 маја, 2024
vesti online

Homeopatija u krizi?

SAD: Na homeopatskim lekovima će morati da piše „ne deluje“

Federalna trgovačka komisija SAD saopštila je da je stupio na snagu zakon po kome homeopatski lekovi, koji su se kupovali bez recepta u Americi, moraju da nose oznaku gde se jasno naglašava da oni „ne deluju“.

Izvor: Tanjug subota, 19.11.2016. 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema vlastima SAD, ne postoji naučni dokaz koji će potvrditi da ovakvo lečenje dovodi do željenih rezultata, preneo je N1, dodajući da ovo ne znači da će ti lekovi biti zabranjeni, ali će morati da nose oznaku koju vlada SAD smatra da im pripada.

Federalna trgovačka komisija SAD primenila je zakon koji je uveden još 1972. godine, koji zahteva da lekovi dokažu svoju efikasnost. Do sada nikada nije primenjena ova regulativa, napominje N1. Kao posledica, svi homeopatski lekovi koji se prodaju na teritoriji SAD moraće da imaju oznaku na kojoj je detaljno objašnjeno da „ne postoji naučni dokaz da ovi proizvodi deluju“, kao i da se njihova delotvornost zasniva „na teoriji homeopatije iz 18. veka, koja nije priznata kod većine medicinskih stručnjaka“.

Homeopatija je grana medicinske (pseudo) nauke koja je postala popularna tokom 18. veka i bazira se na ideji da se koriste lekovi koji sadrže male količine patogena koji je izazvao oboljenje. Oni su toliko razblaženi da se jedan molekul aktivne supstance nalazi na svakih 1.000 kvintiliona molekula vode.

Takav rastvor se unosi u obliku tečnosti, ili je pretvoren u pilulu pomoću šećera i drugih supstanci. Kako se navodi, mnogi lekari se boje da će homeopatski lekovi zameniti lekove koji zaista deluju na bolesti, što bi dovelo do povećanog broja obolelih, navodi N1.