четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

ĐUKANOVIĆ: Crna Gora u ekskluzivnom krugu zemalja

Podgorica – – Poziv za članstvo u NATO je istorijski dan za našu zemlju i najznačajniji poslije referenduma 2006. Crna Gora ulazi u ekskluzivni krug zemalja koje su sinonim najboljih vrijednosti savremene civilizacije – kazao je crnogorski premijer Milo Đukanović juče nakon što je Crna Gora dobila pozivnicu za članstvo u alijansu.

Poziv je po njegovim riječima rezultat ozbiljnog rada na ostvarivanju strateških ciljeva Crne Gore – punopravnog članstva u NATO i EU. On je na svečanosti u Vili Gorica kojoj su prisustvovali najviši državni funkcioneri, ambasadori, predstavnici nevladinog sektora, novinari podsjetio da je tačno prije devet godina prijemom u Partnerstvo za mir Crna Gora krenula na taj put i za kratko vrijeme zavrijedila povjerenje partnera i dobila poziv za članstvo.

Đukanović je zahvalio svim članicama i administraciji NATO, posebno članovima diplomatskog kora, partijama, nevladinom sektoru, medijima „i ostalima koji učestvuju u društvenom dijalogu i doprinose argumentovanoj raspravi o svim aspektima članstva Crne Gore u NATO“ i naglasio da je ovo zajednički uspjeh:

– Članstvo u NATO je pitanje od nacionalnog interesa. Jer, u alijansu ulazi cijelo društvo, ne samo Vlada, ili bilo koja partija. Zato je ovo uspjeh cijele Crne Gore. Svakog našeg građanina, svih koji žele modernu, demokratsku, prosperitetnu Crnu Goru kao dio savremenih evropskih i globalnih tokova.

Poziv Crnoj Gori je veliki dan i za Zapadni Balkan, rekao je Đukanović.

– Vjerujem da će on dati vjetar u jedra reformskim i integracionim procesima u okruženju. Članstvo naše zemlje u NATO predstavljaće snažan doprinos regionalnoj stabilnosti i bezbjednosti. Svi naši susjedi, bez obzira na njihov odnos prema NATO, imaju interes da Balkan bude stabilniji i bezbjedniji. To je preduslov i garancija bržeg ekonomskog i demokratskog razvoja. I evropske perspektive regiona. Koristim priliku da zahvalim i svim susjednim zemljama na podršci u ovom procesu – rekao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović takođe je zadovoljan pozivnicom u NATO i uvjeren je da će ona i one koji su bili neopredjeljeni i one koji su protiv NATO-a ubijediti da će Crna Gora članstvom dobiti mnogo u ekonomskom i političkom smislu. On je novinarima u Vili Gorica izjavio da je to snažan impuls evropskim integracijama Crne Gore.

„Ovo je vrijednost za region i ohrabrenje za sve aspirante koji žele da budu dio alijanse. NATO je dokazao da je politika otvorenih vrata trajna politika. Očekujem da čemo postati članica u najkraćem mogućem vremenu“, kazao je Vujanović.

Crna Gora, nakon dobijanja poziva poziva u NATO, može da krene u prevazilaženje podjela na unutrašnjem planu, ocijenio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, prenose Vijesti. On je rekao da je Crna Gora prešla veliki put u proteklih 25 godina.

– Od zemlje koja je bila, takoreći, u sukobu sa NATO-om, do zemlje koja je sada pozvana u NATO i biće njegov član sasvim izvjesno – precizirao je Krivokapić.

– (Danas)