петак, 21 јуна, 2024
vesti online

Turkiš erlajnz nepoželjan u Rusiji?

Moskva – Ruski predsednik Vladimir Putin u subotu je potpisom ukaza o specijalnim ekonomskim merama prema Turskoj dao široka ovlašćenja Vladi Dmitrija Medvedeva da utvrdi oštrinu ruskih sankcija prema pojedinim ruskim kompanijama i robi. Mada su se ekonomiji okrenuti ruski mediji mnogo više brinuli za delatnost pojedinih turskih kompanija na teritoriji Rusije, prva vest koja je juče stigla sa savetovanja vladinih vicepremijera bio je predlog da se embargo na uvoz turskog voća i povrća, istog nivoa kao onaj za prehrambene proizvode iz Sjedinjenih Država i EU, odloži za nekoliko nedelja kako bi se ruskim trgovcima dalo vreme za neophodnu preorijentaciju.

Prema podacima nadležnih ruskih organa, u ukupnom ruskom uvozu voća, voće iz Turske čini oko 15 odsto. Turski premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da Turska ne namerava da uzvrati na ruske sankcije.

Prema izvoru na koji se poziva provladin list Izvestija, ostale ekonomske sankcije Turskoj, prema spiskovima koje upravo utvrđuje ruska vlada, trebalo bi da budu objavljene sutra. Vladi je dato pravo da utvrdi i spisak ruskih kompanija koje bi mogle da budu izuzete od zabrane poslovanja sa kompanijama pod jurisdikcijom turske države ili zabrane uvoza pojedinih roba.

Propisi o ograničavanju ili zabrani delatnosti, kako zaključuje ruski list Komersant, neće se odnositi na firme registrovane u Rusiji, a čiji su suvlasnici turski državljani kao ni na ruske kćerke-firme turskih kompanija. Tako da se za poslove turske građevinske kompanije Enca u Rusiji prvobitno neosnovano strahovalo. Ta kompanija, tvrdi Komersant, kao i takođe značajna turska Renaissance Construction ima kćerku firmu u Rusiji kao i proizvođač piva Anadolu Efes. Ali perspektivna aviokompanija Turkish erlajnz firmu-kćerku u Rusiji nema i ostaje da se vidi kako će Vlada RF oceniti značaj 88 linija koja ona u toj zemlji održava. Sankcijama će biti zabranjeni čarter letovi za Tursku, ali računa se da će pogubne posledice po turski turizam imati i sam poziv ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova, koji je podržao i ruski predsednik, ruskim građanima da se odmora u toj zemlji odreknu.

Takođe će od 1. januara 2016. godine i kompanijama registrovanim u Rusiji biti zabranjeno da angažuju turske državljane. Zabrana se neće odnositi na one koji su već imali radne ili građansko-pravne odnose sa kompanijama u Rusiji na dan 31. decembra 2015. godine. Dosadašnja godišnja kvota za turske državljane iznosila je 67.000 lica i, ako sankcije budu primenjene te potraju, procenjuje se da će dogodine biti smanjena.

U Rusiji se za Svetsko fudbalsko prvenstvo 2018. godine gradi 12 stadiona kao i veći broj hotelskih kompleksa, pa je sudbinu turskog učešća u tom poslu već razrešio ruski ministar sporta Vitalij Mutko. On je za ruske medije izjavio da su ruske građevinske kompanije, ovaj je podatak za nas bolno interesantan, glavni izvođači kod gradnje svih stadiona za šampionat, a da turske mogu ostati u poslu ako imaju podizvođačke ugovore. „U nekim projektima su podizvođači turske kompanije. Ako imaju ugovore, one će nastaviti da rade“, rekao je Mutko.

Rusija će takođe prekinuti vojno-tehničku saradnju sa Turskom, ali to, kako za ruske medije ocenjuju vojni stručnjaci, neće proizvesti velike štete ni po jednu ni po drugu zemlju jer vojno-tehnička saradnja nije velikog obima. Kao članica NATO Turska se u nabavci naoružanja i opreme orijentisala na zapadne kompanije, pa između Rusije i Turske „nije bilo reči o ozbiljnim projektima“, rekao je za list Izvestija pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Kožin.

Ruski predsednik Vladimir Putin je odbio i ponovljeni poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se sretnu na marginama Klimatske konferencije u Parizu, ali je Turska, istovremeno odbijajući da se Rusiji izvini za obaranje vojnog aviona i ponavljajući da bi u sličnoj prilici opet učinila isto, nastavila s pokušajima da odnose sa Moskvom izgladi. U Kremlju nisu hteli da komentarišu svečani ispraćaj tela ruskog pilota Sergeja Peška iz Ankare u Moskvu – poginulog pilota oborenog Su-24 nosili su na ramenima turski vojnici u svečanim uniformama do zgrade aerodroma gde su ga preuzeli predstavnici ruske ambasade. Turski premijer Ahmet Davutoglu je rekao: „Mi razumemo njihova osećanja u vezi sa poginulim ruskim pilotom. Ali i oni treba da razumeju našu osetljivost kad je u pitanju bezbednost naše granice sa Sirijom koja je granica nacionalne bezbednosti Turske. I na njoj je sada nastala situacija koja našu bezbednost ugrožava. Mi nastavljamo da pokazujemo osetljivost u tom pitanju koja se ne tiče samo Rusije“.

– (Danas)