петак, 21 јуна, 2024
vesti online

POLETELI BOMBARDERI Britanija počela napade na Islamsku državu u Siriji

Dva britanska borbena aviona poletela su jutros sa aerodroma Britanskog kraljevskog vazduhoplovstva (RAF) u Akrotiriju na Kipru, nedugo nakon što je britanski parlament usvoji odluku o bombardovanju ciljeva IS u Siriji, javio je Rojters.

Odredište britanskih aviona nije, međutim, poznato, a do sada se ni britanske vlasti tim povodom nisu oglasile, navodi Rojters.
Aerodrom RAF-a u Akritoriju korišćen je već više od godinu dana kao baza za poletanje aviona koji gađaju ciljeve IS u Iraku.

 

Velika Britanija već učestvuje u bombardovanju položaja Islamske države u Iraku, a poslanici su juče raspravljali da li da se u Siriji priključe vazdušnim napadima koalicije pod vodjstvom SAD.

 

Rasprava je trajala duže od 10 sati, a na kraju je 390 poslanika bilo za proširenje napada na Siriju.

 

Protiv toga bilo je 211 parlamentaraca. Premijer Dejvid Kameron ocenio je da će proširenje vazdušne kampanje doprineti većoj bezbednosti Britanije, slabljenjem snaga Islamske države odgovornih za nedavne napade u Parizu, Bejrutu i drugim mestima.

 

Stav lidera opozicione Laburističke partije Džeremija Korbina je bio da se ne treba uključivati u ovu kampanju i da vlada zemlju vodi u rat, ali je oko 60 poslanika te stranke ipak podržalo jače angažovanje Britanije u vazdušnim napadima u Siriji. (Blic)