четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Čomski: Zapad ne može poraziti Islamsku državu vojnom silom

Islamska država, ne može biti poražena vojnom silom. Povećanjem vazdušnih napada na terorističke organizacije, Zapad povećava verovatnoću velikih terorističkih napada nalik onima u Parizu 13. novembra, kaže proslavljeni američki filozof Noam Čomski.

Čomski (Foto: JuTjub)

Ako Zapad želi da smanji mogućnost daljih terorističkih napada, treba da se bavi uzrocima terorističkih napada u Parizu.

Uzroci su invazija na Irak i Avganistan, kao i vehabizacija sunitskog islama, što je rezultiralo usponom globalnog radikalnog islamizma, objasnio je profesor Čomski.

Dakle, pre nego što skoči u bombardovanje ID-a na Bliskom istoku, Zapad treba prvo da se zapita zbog čega je do svega došlo.

„Ako želite da se to završi, prvo pitanje koje se postavlja je: Zašto je do toga došlo? Koji su bili neposredni uzroci i šta su bili dublji koreni? I onda pokušate da im se obratite?“, rekao je profesor Čomski u intervjuu za nezavisnu i neprofitnu onlajn globalnu medijsku mrežu „Aktivzam Minhen“.

U suprotnom, jednostavna strategija bombardovanje neće učiniti ništa osim što će povećati rizik od dodatnih terorističkih napada, tvrdi Čomski.

Osim toga, on je dodao da je verovatno nemoguće pobediti ID vojnom silom, ali čak i da se to dogodi i Zapad uspe da uništi teroriste, nešto lošije bi se pojavilo umesto toga, ukoliko osnovni uzroci ne bi bili pravilno uklonjeni. (Pravda)