петак, 14 јуна, 2024
vesti online

ZLOČIN I DALJE POD VELOM TAJNE 17 godina od ubistva srpskih mladića u Peći

Danas se navršava 17 godina od ubistva šestorice srpskih mladića u kafiću „Panda“ u Peći, na Kosovu i Metohiji.

Zvonimir Gvozdenović

Zvonimir Gvozdenović, Foto: Emil Čonkić

 

Dvojica maskiranih ubica upali su te decembarske večeri u kafić „Panda“ i sa dva rafala izrešetali srednjoškolce Ivana Obradovića, Zorana Stanojevića, Svetislava Ristića, Dragana Trifovića i Vukote Gvozdenovića i studenta Ivana Radevića. Za taj zločin do danas niko nije odgovarao, niti ima podataka o napretku istrage. Petorica ubijenih mladića su bili srednjoškolci, dok je jedan bio student.
– Očigledno da samo nas roditelje boli glava, a državu najmanje. Roditelji svaki dan, verujte mi, ležemo sa bolom i ustajemo sa bolom. Verujte. Ako država nema snage da to kaže, onda ko će da ima snage da to kaže – priča Zvonimir Gvozdenović otac jednog od ubijenih. Ljubomir, otac ubijenog Svetislava Ristića pozvao je premijera Aleksandra Vučića da sa roditeljima podeli saznanja o ovom jezivom događaju.

Brutalno izrešetano  šest srpskih mladića

Brutalno izrešetano šest srpskih mladića, Foto: Emil Čonkić

Vučić je u petak rekao da je gotovo siguran šta se dogodilo pre 17 godina, ali da za to nema dovoljno dokaza.
– Bauljamo u mraku. Gotovo da sam siguran da znam šta se tamo dogodilo, ali za to nemam dovoljno dokaza. To je sve što mogu da kažem, sve drugo što bih rekao, neko bi rekao da kršim principe poštovanja institucionalnog rada – rekao je Vučić i dodao da je zgrožen mnogim stvarima iz srpske prošlosti, iako ima bezbroj stvari kojima treba da se ponosimo.
Kako mediji prenose, slučaj je pre nekoliko nedelja, nakon neuspešne istrage Tužilaštva za ratne zločine prebačen na dalji rad u Tužilaštvo za organizovani kriminal. Slučaj „Panda“ nije pokrenut ni u kosovskom pravosuđu, 14. decembra nema nikakvog obeležavanja u znak sećanja na ubijene mladiće. Njihove grobove je teško naći jer je gradsko groblje u Peći u potpunosti uništeno. Pojedini beogradski mediji pisali su u vreme ubistva da je Državna bezbednost Srbije odgovorna za zločin u Peći, nakon čega je počelo iseljavanje Srba iz tog dela Metohije. (Alo)